Kogels voor de Democraten

©Mediafin

Recordcijfers over de aandeleninkopen van grote Amerikaanse bedrijven geven Democraten munitie om aan te tonen dat de belastingverlagingen van Amerikaans president Donald Trump vooral de aandeelhouders van die grote bedrijven ten goede komen.

©MEDIAFIN

De 500 grote Amerikaanse bedrijven die deel uitmaken van de S&P500-index hebben vorig jaar voor 770 miljard dollar (676 miljard euro) aan eigen aandelen ingekocht, een recordbedrag. Dat cijfer lijkt koren op de molen voor de Democraten in Amerika, die er steeds op hebben gewezen dat Donald Trumps belastingverlaging vooral een cadeautje was voor de aandeelhouders van grote bedrijven.

Op 22 december 2017 tekende de Republikeinse Amerikaanse president een wet die de belasting voor bedrijven deed dalen van 35 tot 21 procent. Bedrijven kunnen sindsdien ook grote hoeveelheden cash die in het buitenland werden aangehouden terughalen naar de VS zonder daar loodzwaar op belast te worden.

Deze grootste belastingverlaging voor bedrijven ooit in Amerika had tot doel de lonen te doen stijgen. Het idee was dat bedrijven het vrijgekomen geld deels zouden aanwenden voor loonsverhogingen. In de tweede helft van vorig jaar was er een bescheiden stijging van de reële lonen, maar de meeste economen schrijven dat vooral toe aan de krapte op de arbeidsmarkt. De Democraten zullen de statistiek vermoedelijk gretig gebruiken om Trump te bekritiseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie