Longen van de aarde branden

©REUTERS

Brazilië staat in brand. Letterlijk. De Braziliaanse overheidsinstelling INPE telde tijdens de eerste 7,5 maanden van 2019 74.155 brandhaarden, een stijging met 84 procent in vergelijking met heel 2018.

 Vooral het Amazonegebied is getroffen. Tot verontwaardiging van velen. Onder #PrayforAmazonas en #AmazonFire uiten mensen wereldwijd op sociale media hun verbolgenheid omdat ‘de longen van de aarde’ in vlammen opgaan.

©Mediafin

En president Jair Bolsonaro? Die kijkt vooral toe. ‘Iedereen geeft ons de schuld van de branden, maar het Amazonewoud is groter dan Europa. Hoe moeten wij die gaan blussen?’, pareerde de uiterst rechtse politicus de kritiek op zijn passiviteit gisteren. Volgens hem zitten ngo’s achter de brand. Ook Duitsland en Noorwegen kregen een veeg uit de pan. Die draaiden onlangs de financiële steun terug aan het fonds ter bescherming van het Amazonegebied. De reden: Bolsonaro’s beleid.

Het hart van de ex-militair klopt niet echt voor het natuurgebied in het noorden van de grootste economie van Latijns-Amerika. Hij heeft beloofd er meer landbouw en houtkap toe te staan en meer vergunningen af te leveren aan de mijnindustrie. ‘Het Amazonewoud is een maagd die geëxploiteerd moet worden voor land- en mijnbouw en infrastructuurprojecten’, vindt Bolsonaro.

Door die strategie neemt de ontbossing nog toe. En laat net ontbossing de belangrijkste oorzaak van de bosbranden zijn volgens onderzoekers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie