Marktstress over Italië loopt op

Iedere dag selecteert de redactie van De Tijd een opmerkelijke grafiek. Vandaag? Het verschil tussen de Duitse en Italiaanse tweejaarsrente.

©Mediafin

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini gooide gisteren - net voor de Europese verkiezingen - nog eens wat olie op het populistische vuur dat in Europa brandt. Dit keer moesten de Europese begrotingsregels het ontgelden. ‘Tot de werkloosheid is gehalveerd, tot die op 5 procent staat, zullen we alles spenderen wat we moeten spenderen’, zei Salvini tegen journalisten in de Italiaanse stad Verona. Waarmee hij te verstaan gaf dat hij de 3 procentregel aan zijn laars lapt.

Ik ben ziek van het Europa dat altijd nee zegt.
Matteo Salvini
Vicepremier in Italië

Dinsdag zei de vicepremier ook al dat hij de pensioenleeftijd wil verlagen. ‘Ik ben ziek van het Europa dat altijd nee zegt, dat wil dat iedereen een onzekere baan heeft en pas met pensioen mag gaan als hij 97 is om geld te besparen. Laat Merkel, Soros en Juncker met 97 met pensioen gaan.’

Wat de populisten wellicht minder goed beseffen, is dat zulke uitspraken misschien wel gratuit, maar niet gratis zijn. Beleggers joegen de Italiaanse tweejaarsrente gisteren naar het hoogste niveau sinds december. De rente op staatsobligaties gaat omhoog als beleggers minder happig zijn om een land geld te lenen. Zo’n marktreactie laat dus zien dat de markt zulke ideeën verontrustend vindt. Beleggers zijn bang dat het land door een onverantwoord begrotingsbeleid op lange termijn niet in staat zal zijn om zijn schulden terug te betalen. Zo wordt het verschil met de veilige Duitse rente steeds groter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie