Milieuvriendelijke landen hebben gelukkige bevolking

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag maken we de vergelijking tussen de World Happiness Survey (WHS) en de Environmental Performance Index (EPI).

©Mediafin

Maakt een gezonde leefomgeving mensen gelukkig, of zorgen gelukkige mensen ervoor dat hun land meer inspanningen levert voor het milieu? Op basis van deze grafiek valt niet uit te maken hoe de vork aan de steel zit. Er is duidelijk een verband tussen geluk en milieu, maar dat wil niet zeggen dat het ene het andere veroorzaakt.

Landen met een hoge geluksscore halen zichtbaar betere milieuprestaties. Dat blijkt uit een vergelijking van de World Happiness Survey (WHS) van de Verenigde Naties en de Environmental Performance Index (EPI), een ranking die de universiteit Yale iedere twee jaar opstelt. De eerste meet hoe gelukkig inwoners van een land zichzelf inschatten op een schaal van 0 tot 10. De tweede rangschikt landen op basis van verschillende milieuparameters, zoals luchtvervuiling, waterkwaliteit, biodiversiteit en bebossing.

Meerdere studies, onder andere van George MacKerron van de London School of Economics, wijzen erop dat mensen in een milieuvriendelijke omgeving ook gelukkiger zijn. Toch is voorzichtigheid geboden. Misschien ligt het aan het welvaartspeil dat mensen gelukkiger zijn in landen die het zich kunnen veroorloven inspanningen te leveren voor het milieu. Dat Burundi onderaan bengelt en Finland aan de top, lijkt in die richting te wijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie