Grafiek van de dag

Miljarden staatssteun voor Europse luchtvaart

©REUTERS

De gesprekken over overheidssteun aan Brussels Airlines lopen nog altijd. De federale regering houdt via haar investeringsvehikel FPIM een kleine 300 miljoen euro klaar voor steun aan de luchtvaartmaatschappij. Moeder Lufthansa moet dan wel garanderen dat Brussel een belangrijke hub blijft in haar netwerk.

Dat is een smak geld, maar de steun is niet uitzonderlijk. Ook andere Europese landen halen het zwaar geschut boven om luchtvaartmaatschappijen de coronacrisis te laten overleven. Luftansa zelf kan als vierde grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld rekenen op 9 miljard euro steun. Frankrijk heeft veel geld over om Air France te redden met een injectie van 7 miljard.

Nederland komt met 3,4 miljard voor de boeg om KLM in de lucht te houden. Alitalia kan wellicht rekenen op 3 miljard steun van de Italiaanse regering. De malaise bij de Italiaanse maatschappij is niet alleen te wijten aan gesloten grenzen, reisverboden of geschrapte vluchten. Het bedrijf is al jarenlang verlieslatend.

Los van rendabiliteit rijst de vraag of de luchtvaart prioritair is in tijden van klimaatverandering. Verschillende landen koppelen de steun aan voorwaarden om de vloot te vergroenen, al variĆ«ren de inspanningen ook op dat punt sterk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie