Grafiek van de dag

Mondmaskers doen afvalberg groeien

De niet-wasbare mondmaskers hebben een aanzienlijk negatief effect op het milieu, stelt het Londense University College (UCL).

Volgens schattingen van het UCL zou de afvalberg in het Verenigd Koninkrijk in één jaar met meer dan 120 kiloton extra aandikken als de Britten elke dag een nieuw mondmasker gebruiken.

Nog schadelijker dan als het kleinood in de afvalemmer belandt, is als het gedumpt wordt in het openbaar. Het polypropyleen waaruit de maskers bestaan, vergaat tot microplastics die via een omweg in onze voedselketen terechtkomen. Belanden de maskers in de zee, dan kunnen vogels en zeedieren erin verstrikt raken. Wetenschappers van het UCL stellen daarom voor op elke straathoek een recyclagepunt voor besmette mondmaskers te maken.

In België begonnen Van Straten Medical/GreenCycl en de afvalverwerker Renewi al in april een project om mondmaskers een tweede leven te geven. Terwijl de kapjes normaal in de verbrandingsoven belanden, slagen ze erin dagelijks 48.000 mondkapjes te recycleren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie