Advertentie

Nederland draait gaskraan dicht

De redactie kiest elke dag een opmerkelijke grafiek. Vandaag: gaswinning in Nederland.

©Mediafin

Het rommelt in Nederland. Omdat de gaswinning in de noordelijke provincie Groningen tot een opeenvolging van aardbevingen heeft geleid, moet de gaskraan dicht. De schade door de bevingen loopt in de miljarden. Daarom besliste de regering vorig jaar dat tegen 2030 een einde moet komen aan de aardgaswinning. Het gevolg is dat onze noorderburen steeds afhankelijker worden van gas uit Noorwegen en Rusland. Vorig jaar kochten de Nederlanders voor het eerst meer gas in het buitenland dan dat ze zelf exporteerden, blijkt uit cijfers van het Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Nederlandse gaswinning is sinds 2013 met 45 procent gedaald. De Russische aardgasgigant Gazprom ziet zijn kans en bouwt momenteel een tweede noordelijke pijpleiding, Nord Stream 2, die vanaf eind dit jaar meer Russisch gas naar Noord-Europa moet brengen.

De kentering blijft ook in België niet zonder gevolgen. Het gas dat in Groningen wordt opgepompt, is laagcalorisch gas (L-gas) dat per kubieke meter minder energie oplevert dan het hoogcalorische H-gas uit Noorwegen of Rusland. Een deel van het Belgische gasnet in vooral Antwerpen en Brussel is nu nog afgestemd op Nederlands L-gas, maar zal de komende jaren de omslag moeten maken. Voor moderne toestellen verandert er niets, maar toestellen die van voor 1985 dateren, zullen opnieuw moeten worden afgesteld. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie