Grafiek van de dag

Niet elk vaccin schiet even raak

©Photo News

Tegen heel wat ziektes is de afgelopen decennia een vaccin gevonden. Maar lang niet elk vaccin is even doeltreffend.

Van deze grafiek van Deutsche Bank, over de doeltreffendheid van vaccins, valt makkelijk af te lezen waarom de wereld deze week in katzwijm viel voor de hoopgevende, weliswaar voorlopige fase-3-resultaten (de laatste klinische onderzoeksfase voor de commercialisering) van het kandidaat-Covid-19-vaccin van het Amerikaans-Duitse duo Pfizer-BioNTech.

Lang niet voor elke ziekte zijn de bestaande vaccins even doeltreffend ©Mediafin

Tussen de waslijst aan aandoeningen, van griep over hepatitis A tot het rotavirus, valt op dat het griepvaccin gemiddeld over de voorbije tien jaar maar een doeltreffendheid had van 44 procent, terwijl het kandidaat-Covid-19-vaccin van Pfizer-BioNTech een veelbelovende 90 procent laat noteren.

Voor een goed begrip: dat betekent dat van de 94 besmettingen met het coronavirus bij deelnemers aan de klinische studie er 86 plaatsvonden in de groep die een placebo of nepprik kreeg. De weinige overige infecties werden vastgesteld bij mensen die het vaccin kregen.

Met dat hoge doeltreffendheidspercentage prijkt het kandidaat-Covid-19-vaccin alvast in het gezelschap van vaccins voor aandoeningen zoals waterpokken, de bof en polio. Met dien verstande dat het om voorlopige resultaten gaat. De resultaten over de veiligheid van het Pfizer-BioNTech-vaccin worden volgende week aangekondigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie