Noordpoolgebied staat in brand

De opmerkelijke grafiek van de dag: bosbranden in het noordpoolgebied

©Mediafin

Door uitzonderlijk hevige poolbranden is in minder dan twee maanden 100 miljoen ton CO2 in de atmosfeer beland, het equivalent van wat België in een jaar uitstoot. Dat besluiten onderzoekers van het Europese ruimtevaartprogramma Copernicus na de analyse van satellietbeelden van het noordpoolgebied.

Bosbranden binnen de poolcirkel zijn gebruikelijk tussen mei en oktober, maar door een aanhoudende hittegolf zijn de brandhaarden dit jaar uitzonderlijk talrijk. Ze blijven ook langer doorrazen.

In Siberië lag de gemiddelde temperatuur in juni 10 graden hoger dan het langetermijngemiddelde, terwijl Alaska in juni een warmterecord neerzette met temperaturen tot 32 graden. Het maakt de regio kwetsbaar voor bosbranden.

De poolbranden zijn een typisch voorbeeld van hoe de opwarming van de aarde een zichzelf versterkend fenomeen wordt. Door de uitzonderlijke hitte smelt de ondergrond in gebieden die normaal het hele jaar door bevroren blijven. Eeuwenoude turflagen komen bloot te liggen en vatten vlam als door de hitteonweders de bliksem inslaat.

Door de smeltende permafrost en de bosbranden komt methaan vrij, een zeer schadelijk broeikasgas. Bovendien leggen de brandhaarden een laagje as over sneeuwvelden waardoor die minder zonlicht reflecteren en minder hun verkoelende rol kunnen spelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie