Paashaas doet inflatie opveren

De opmerkelijke grafiek van de dag: wat de paasvakantie en inflatie in de eurozone met elkaar te maken hebben

©MEDIAFIN

De inflatie in de eurozone is vorige maand fors gestegen. Maar dat betekent niet dat de Europese Centrale Bank (ECB) op haar lauweren mag rusten.

De forse versnelling van de kerninflatie en de diensteninflatie is vooral een gevolg van de timing van Pasen. De paasvakantie viel in 2019 volledig in april, terwijl ze in 2018 gedeeltelijk in maart viel en in 2017 volledig in april.

De timing van de paasvakantie heeft een invloed op de inflatie, omdat touroperators dan de prijzen van pakketreizen fors verhogen. Pakketreizen waren in april 2019 duidelijk duurder dan in april 2018, en daarom was de inflatie vorige maand hoger dan normaal. Omgekeerd waren pakketreizen in maart 2019 goedkoper dan in maart 2018 en daarom was de inflatie in maart lager dan normaal.

De inflatiecijfers van 2018 zijn het spiegelbeeld van die in 2019. Vorig jaar werd de inflatie in maart opgekrikt en in april gedrukt door de timing van de paasvakantie.

Het paaseffect zal geen invloed meer hebben op de inflatiecijfers van mei. Daarom verwachten economen dat de inflatie deze maand vertraagt.

Dat betekent ook dat Frankfurt nog werk voor de boeg heeft. De ECB verwacht dat de inflatie tot en met 2021 lager blijft dan de doelstelling. Zij streeft naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent op middellange termijn.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie