Recordaantal aardappelplanten op Vlaamse velden

Doordat Belgische bedrijven steeds meer aardappelen verwerken tot bijvoorbeeld frieten, telen steeds meer boeren aardappelen.

©Mediafin

Op de Vlaamse velden staat momenteel een recordaantal aardappelplanten. In de afgelopen tien jaar steeg het areaal aardappelen in Vlaanderen met 28 procent tot 55.600 hectare, blijkt uit cijfers van de het departement Landbouw en Visserij  van de Vlaamse overheid.

'2019 is een recordjaar', zegt woordvoerster Nele Vanslembrouck. 'Sinds 2008 zien we een stijging.' De Vlaamse overheid maakt elk jaar rond deze tijd van het jaar een voorlopige stand van zaken.

Vroege aardappelen

'De voornaamste verklaring voor de groei is dat België steeds meer aardappelverwerkende bedrijven heeft', zegt Romain Cools, de secretaris-generaal van Belgapom. Dat is de federatie van de Belgische aardappelverwerkende bedrijven.

België maakt elk jaar 5,2 miljoen ton aardappelproducten. 30 jaar geleden was dat nog 500.000 ton.
5,2 miljoen
Aardappelen

In Wielsbeke opende Agristo in 2017 een grote diepvriesfrietfabriek. Concurrent Claerebout Potatoes wil een grote frietfabriek bouwen in Henegouwen. 'België maakt elk jaar 5,2 miljoen ton aardappelproducten. 30 jaar geleden was dat 500.000 ton.'

De piek van dit jaar is ook te verklaren doordat veel Vlaamse landbouwers meedoen aan de teelt van 'vroege aardappelen'. Die worden al in juli geoogst. 'Aardappelverwerkers geven de telers met wie ze samenwerken dit jaar hogere prijzen voor die vroege teelt', zegt Cools.

Dat komt door de droogte van de zomer van 2018. Tot 30 procent van de oogst ging verloren. Veel aardappelen die geoogst werden, waren te klein om frieten van te maken. 'Veel bedrijven kampen met een tekort aan aardappelen, en dat willen ze wegwerken door in te zetten op een vroege oogst.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie