Recordaantal Amerikanen kan autolening niet terugbetalen

©Mediafin

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: de Amerikaanse autoleningen.

©MEDIAFIN

7 miljoen Amerikanen hebben een betalingsachterstand van minstens 90 dagen op hun autolening. Dat is meer dan tijdens de financiële crisis, blijkt uit cijfers van het kantoor van New York van de Amerikaanse centrale bank (Fed).

Economen beschouwen de grote betaalachterstand op autoleningen als een soort kanarie in de koolmijn. Veel Amerikanen betalen doorgaans eerst hun autolening af, omdat ze hun wagen nodig hebben om naar het werk te pendelen. Stijgende wanbetalingen op autoleningen zijn een teken dat veel Amerikaanse werkenden met lage lonen met financiële problemen worstelen.

Toch is de forse toename van de wanbetalingen opmerkelijk. De werkloosheidsgraad is gedaald naar 4 procent, bijna het laagste peil in 50 jaar. Bovendien versnelt de stijging van de lonen. ‘Blijkbaar profiteren niet alle Amerikanen van de sterke arbeidsmarkt’, zegt de Fed van New York in zijn blog.

Er zijn ruim een miljoen Amerikanen meer met betalingsachterstand dan in 2010, toen de werkloosheidsgraad een piek bereikte van 10 procent. Het percentage autoleningen met een betalingsachterstand blijft met 4,5 procent wel lager dan de piek van 5,3 procent in 2010. De reden is dat het aantal ontleners de jongste jaren sterk is toegenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie