Recordmunitie voor overnames

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: het beschikbare cash van globale private-equityfondsen.

©Mediafin

Dit weekend kijkt de beleggingswereld weer uit naar Warren Buffetts brief aan de aandeelhouders van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Naast de gebruikelijke wijsheden en kwinkslagen hopen aandeelhouders meer te weten te komen over hoe de superbelegger zijn gigantische cashberg aan het werk wil zetten.

Berkshire Hathaway zit op een oorlogskas van ruim 100 miljard dollar. De laatste grote overname *- een ‘olifant’ in Buffett-jargon - dateert alweer van drie jaar geleden. Toen telde het conglomeraat 32 miljard dollar neer voor Precision Castparts, een fabrikant van lucht- en ruimtevaartonderdelen.

Buffett is niet de enige met uitpuilende cashkoffers, en dat helpt meteen zijn luxeprobleem te verklaren. Wereldwijd beschikken private-equityfondsen over 2.100 miljard dollar aan cash die wacht op geschikte investeringen, leren cijfers van de informatieleverancier Preqin die The Wall Street Journal citeert. Die cashberg is een record en een verdubbeling tegenover tien jaar geleden.

Met zoveel geld dat jaagt op overnamedoelwitten is het voor een waardebelegger als Buffett lastiger om olifanten te vangen. Concurrenten leggen soms meer - en sneller - geld op tafel dan Buffett bereid is te doen. In zijn brief van vorig jaar verzuchtte hij al dat de overnameprijs ‘bijna irrelevant’ lijkt te zijn geworden voor heel wat optimistische kopers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie