Grafiek van de dag

Rijke landen reserveren ruim helft vaccinvoorraad

Een kleine groep westerse landen tekent voor de meeste vaccinbestellingen.

Van de 6,8 miljard bevestigde bestellingen wereldwijd is goed de helft voor rekening van een kleine groep rijke landen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Duke University. In die groep tekenden de Europese Unie en de Verenigde Staten de grootste bestelbon: ruim 1,4 miljard en meer dan 1 miljard dosissen. Dat komt neer op ruwweg 3 prikjes per inwoner.

Rekenen we de optionele bestellingen van die twee er nog bij, dan kan elke Amerikaan op acht vaccinaties rekenen, elke Europeaan op dik vier. De Canadezen staan er het beste voor met elf shots per inwoner.

Het lijkt een overdreven verdedigingslinie tegen het coronavirus, maar het is onder meer een strategie van spreiding. Nog geen enkel vaccin heeft groen licht gekregen van de autoriteiten en het gros van de vaccins moet nog geproduceerd worden. Niet te vergeten: van de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech, die in onderzoek een zeer hoge effectiviteit hebben aangetoond, zijn twee shots per persoon nodig.

Tegenover de brede gok van rijke landen in het Westen staat een grote groep minder kapitaalkrachtige landen. De onderzoekers van Duke vrezen dat veel arme landen voornamelijk beroep moeten doen op Covax. Die internationale alliantie geleid door onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) helpt coronavaccins ontwikkelen en verspreiden. De VS maken er geen deel van uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie