Advertentie

‘Ryanair is de nieuwe steenkool'

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: de tien bedrijven met de grootste CO2-uitstoot in de EU.

©MEDIAFIN

De Europese Commissie publiceert elk jaar een lijst van de bedrijven die het meeste CO2 uitstoten. Traditioneel wordt de top van grote vervuilers gedomineerd door bruin- en steenkoolcentrales. De lijst van 2018 wordt aangevoerd door de Poolse elektriciteitscentrale Belchatów, de grootste bruinkoolcentrale ter wereld. Daarna volgen een reeks bruinkoolcentrales in het Ruhrgebied, het oosten van Duitsland en Bulgarije.

Op tien duikt voor het eerst een vreemde vogel op: Ryanair. De Ierse lagekostenmaatschappij vervoerde vorig jaar - ondanks alle stakingen en kritiek - meer dan 130 miljoen passagiers, of 9 procent meer dan in 2017. Die sterke groei laat zich uiteraard voelen in de CO2-uitstoot, die 7 procent omhoogging.

Ryanair-topman Michael O’Leary gaat er prat op dat zijn vloot van 400 Boeings uit de zuinigste en modernste Boeing-vliegtuigen bestaat. Maar samen zijn ze dus amper milieuvriendelijker dan een oude bruinkoolcentrale in Brandenburg.

‘Als het over klimaat gaat, is Ryanair de nieuwe steenkool’, zegt Transport & Environment, dat de cijfers samenvatte. Volgens de Brusselse milieulobbygroep steeg de CO2-uitstoot van vluchten door Europa de voorbije vijf jaar met een kwart. Transport & Environment eist dat de Europese Commissie de ‘onderbelaste en ondergereguleerde’ luchtvaartsector dringend een kerosinetaks en andere maatregelen oplegt om de CO2-uitstoot naar beneden te halen. Al is de kans groot dat O’Leary dan in staking gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie