Advertentie

Sociale ladder beklimmen is lastig

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: de snelheid waarmee men stijgt op de sociale ladder.

©Mediafin

Stijgen op de sociale ladder is niet zo gemakkelijk, ook niet in westerse democratieën die er prat op gaan dat alle burgers min of meer gelijke kansen hebben. Wie geboren wordt in een gezin met een laag inkomen heeft het lastig om uit die inkomenscategorie weg te geraken. In de westerse industrielanden vergt het gemiddeld vier en een halve generatie om op te klimmen van de laagste inkomenscategorie naar de groep van mensen met een gemiddeld inkomen.

Frankrijk, dat de leuze ‘liberté, égalité, fraternité’ hoog in het vaandel draagt, is een van de slechtste leerlingen van de klas, zette een OESO-rapport over Frankrijk deze week nog een keer in de verf. Hongarije, een land dat 30 jaar geleden nog onder een communistisch bewind stond, doet het nog slechter.

De Verenigde Staten, die er prat op gaan dat The American Dream er in ieders bereik ligt, doen het ook niet geweldig. Voor iemand die geboren wordt in een gezin met een laag inkomen duurt het gemiddeld vijf generaties om op te klimmen naar de groep van mensen met een gemiddeld inkomen.

In België duurt dat gemiddeld vier generaties. Daarmee zitten wij in een uitgebreide groep van landen die beter doen dan het OESO-gemiddelde. In de Scandinavische landen verloopt het beklimmen van de sociale ladder vlotter. Denemarken kan het beste rapport voorleggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie