Tanend geloof in inflatiebeleid ECB

De opmerkelijke grafiek van de dag: de inflatieverwachting in Europa

©MEDIAFIN

De Europese Centrale Bank (ECB) slaagt er al jaren niet in haar inflatiedoelstelling van ‘minder dan maar dicht bij’ 2 procent te halen. En dat ondanks massale monetaire stimulus.

De financiële markten lijken er intussen niet meer in te geloven dat de ECB de komende jaren nog in haar opdracht slaagt. De inflatieverwachtingen van de markt, vervat in de veelgevolgde ‘5-year 5-year inflation swap’, zijn naar een recorddiepte teruggevallen sinds daar in 2003 cijfers over worden bijgehouden. De swap, een contract om zich in te dekken tegen financiële risico’s, geeft de verwachte gemiddelde inflatie over een 5-jarige periode weer, te beginnen 5 jaar na vandaag. Sinds begin mei is de inflatieverwachting met 23 basispunten gedaald tot onder 1,2 procent, signaleert de zakenkrant Financial Times.

De kelderende inflatieverwachtingen verhogen de kans dat ECB-voorzitter Mario Draghi de kraan weer opendraait. Vorige week zei hij al de inflatieverwachtingen aandachtig in de gaten te houden. Een forse daling ervan was in het verleden de voorbode van een soepeler monetair beleid. Een kleine vijf jaar geleden waren snel dalende inflatieverwachtingen de belangrijkste reden voor Draghi om tijdens een toespraak in Jackson Hole zijn monetaire bazooka boven te halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie