The Eye of the Chinese Tiger

De opmerkelijke grafiek van de dag: China is veruit koploper in technologie rond gezichtsherkenning

©MEDIAFIN

China leidt de weg naar een toekomst waarin algoritmes uw gezicht perfect herkennen op stilstaand dan wel bewegend beeld. Dat blijkt uit cijfers van het Europese patentenbureau die de Britse zakenkrant Financial Times publiceerde.

Chinese onderzoekers produceren de meeste octrooien waarbij het woord ‘gezichtsherkenning’ al in de aanhef valt. Het aandeel van het Amerikaanse onderzoek in dat domein is verwaarloosbaar vergeleken met de Chinese collegae.

Bij gezichtsherkenning zijn zelflerende algoritmen in staat om een gezicht te matchen met een database. De algoritmen trainen zichzelf in het herkennen van de contouren en kenmerken van een gezicht. Onderzoekers voeden ze met grote databases om bij te leren.

China heeft een enorme voorsprong op de rest van de wereld omdat het veel minder belang hecht aan de privacy van zijn inwoners en aan de bescherming van hun data. China huist bijvoorbeeld bekende producenten van cameratechnologie, zoals Hikvision.

Het land heeft met zijn enorme bevolking van 1,4 miljard inwoners nog een streepje voor. In artificiële intelligentie, het overkoepelende containerbegrip waaronder zelflerende algoritmen vallen, geldt het adagium: hoe groter de dataset, hoe beter.

Het is dus niet verwonderlijk dat Chinese wetenschappers en onderzoekers gretig aan de slag gaan met gezichtsherkenningstechnologie. Maar ook het Chinese regime voorziet zijn bewakingscamera’s van de technologie om de burgers in de pas te doen lopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie