Grafiek van de dag

Tien jaar jobgroei in drie maanden weg

©Mediafin

In de rijke landen heeft het coronavirus in drie maanden de jobgroei van tien jaar weggevaagd. Het wordt het moment om die schok te erkennen, zegt de OESO, en de tijdelijke werkloosheid af te bouwen.

Alsof we opnieuw op de piek van de financiële crisis zitten. Zo ziet de grafiek eruit die de OESO maakte van de werkloosheid in de rijke landen. Die toont hoe zwaar de schok op de arbeidsmarkt heeft ingebeukt: in de OESO-data gaat het om de grootste klap sinds de Grote Depressie.

Achter die trend schuilen immense verschillen. In de Verenigde Staten, Canada en Australië zijn veel meer mensen werkloos dan in het recessiejaar 2009. De Europese landen en Japan worden hoogstens teruggegooid naar 2018.

Dat komt omdat in Europa de overheid de schok op de arbeidsmarkt incasseerde door uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid te verlenen. In België waren op de piek meer dan een miljoen mensen tijdelijk werkloos. Ze bleven officieel in dienst van hun werkgever, ook al zaten ze thuis.

Dat neemt niet weg dat de schok echt is. De werkloosheid zal pas herstellen na 2021, denkt de OESO. Wat betekent dat de overheid de klap niet kan blijven opvangen. Beetje bij beetje zullen banen moeten verdwijnen en zullen mensen zich moeten omscholen voor andere jobs.

Daarbij moet worden vermeden dat de ongelijkheid nog groter wordt. Vrouwen zijn kwetsbaarder om hun job kwijt te raken dan mannen, laaggeschoolden kwetsbaarder dan goed opgeleiden en jongeren kwetsbaarder dan ouderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie