V-vormig herstel in VS vlakt af

©Mediafin

Na een snelle heropleving tussen midden april en midden juni verkeert de Amerikaanse economie sinds een paar weken in ademnood. Dat schrijft The Wall Street Journal.

'We zien een duidelijke vertraging sinds ongeveer 17 juni', onderstreept Aneta Markowska, de hoofdeconome van de zakenbank Jeffries. Ze verwijst naar een index van de economische activiteit die de bank berekent op basis van onder meer het gebruik van het openbaar vervoer, de files, het luchtverkeer, de onlinevacatures en de boekingen bij restaurants. De grootbank JPMorgan merkt op dat Amerikanen vorige week minder hun kredietkaart hebben gebruikt.

De groeivertraging heeft verschillende mogelijke oorzaken. In de eerste plaats hebben enkele belangrijke staten in het zuiden en het westen van de VS sinds begin juni het aantal coronabesmettingen sterk zien stijgen. Ze hebben beperkende maatregelen heringevoerd of geplande versoepelingen van de lockdown uitgesteld. Die ingrepen hebben een negatieve invloed op de consumptie.

Bovendien moeten sommige Amerikaanse gezinnen bezuinigen omdat ze de cheque die ze in april van de regering hebben ontvangen al hebben gebruikt. Ten slotte is de Amerikaanse economie misschien toe aan een pauze. Een economische heropleving verloopt zelden in één rechte lijn. WV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie