VK wint ‘war for talent' in Europa

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: VK wint ‘war for talent' in Europa.

©MEDIAFIN

Als een magneet trekt het Verenigd Koninkrijk hoogopgeleiden uit andere Europese lidstaten aan. In de periode 2007-2017 dikte het leger universitair geschoolden aan de andere kant van het Kanaal netto met 838.000 leden aan. Dat blijkt uit EU Mobile Workers, een studie van de Brusselse denktank CEPS. ‘Het VK lijkt de winnaar in de war for talent’, stellen de onderzoekers vast.

Waar winnaars zijn, zijn onvermijdelijk ook verliezers. Die situeren zich vooral in het zuiden van Europa. Het voorbije decennium pakten vooral hoogopgeleide Grieken, Italianen en Spanjaarden hun koffers om hun geluk elders op het continent te beproeven.

Helemaal verrassend is die hersenvlucht niet. Italië trappelt economisch al jaren ter plaatse en veel burgers zien dan ook weinig toekomstperspectief. Griekenland en Spanje werden zwaar getroffen door de eurocrisis, die in 2009 in volle hevigheid losbarstte. Op de arbeidsmarkt ontstond een bloedbad. Door zware besparingen en grote hervormingen zagen de inwoners hun levensomstandigheden ook gevoelig achteruitgaan. Het vooruitzicht op een vaste job, een hoger loon en een betere openbare dienstverlening gaf veel hoogopgeleiden dat ultieme zetje om te emigreren.

De tendens is niet zonder gevaren. ‘Als de hoogopgeleiden hun vaderland de rug toekeren, dreigt de productiviteit er op termijn terug te vallen’, waarschuwt CEPS. Zeker omdat de beroepsbevolking in Italië, Spanje en Griekenland sowieso al snel veroudert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie