Wapenproducenten doen gouden zaken

©Mediafin

Wapenproducenten wereldwijd hoorden de voorbije jaren de kassa rinkelen. In de periode 2014-2018 lag het volume verhandelde wapens 7,8 procent hoger dan in de voorgaande vijf jaar. Dat becijferde het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Vooral Amerikaanse bedrijven stilden de internationale honger naar militair materieel. De Verenigde Staten blijven veruit de grootste wapenexporteur. Ze wisten hun uitvoer met 29 procent op te krikken. Hun marktaandeel groeide van 30 naar 36 procent.

22 procent van het Amerikaanse wapentuig vertrok de voorbije vijf jaar naar Saoedi-Arabië. De oplopende spanningen met Iran, de oorlog in Jemen en de verzuring van de relaties met Qatar zetten het regime in Riaad ertoe aan fors te investeren. De wapeninvoer steeg met 192 procent tegenover 2009-2013.

Van de grootste tien wapenimporteurs kwamen er trouwens vier uit het Midden-Oosten. Naast Saoedi-Arabië duiken de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte - wellicht dankzij financiële steun van de Saoedi’s en de Emiraten - en Irak in de ‘hitlijst’ op.

Rusland incasseert een fikse tik. Hoewel het nog de tweede exporteur is, daalde de uitvoer met 17 procent door een imploderende vraag uit India en Venezuela, jarenlang belangrijke afnemers van Russisch wapentuig. De Russen hebben nog 21 procent van de exportmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie