Water niet veel duurder dan elders

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: de kostprijs van water.

©MEDIAFIN

De waterfactuur in Vlaanderen behoort tot het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Voor een gemiddeld gezin varieert de jaarlijkse bijdrage voor drinkwater en sanering van 136 euro in Italië tot 774 euro in Denemarken. In Vlaanderen betaalt een gemiddeld gezin jaarlijks 401 euro, of 1,5 procent van het gezinsinkomen. De verschillen hebben vooral te maken met de verschillen in btw en de milieuheffing, maar ook met het feit dat de kosten van de waterdiensten niet altijd op dezelfde manier worden doorgerekend.

De waterfactuur is sinds 1 januari 2016 hervormd. De prijs hangt meer af van het effectieve verbruik. De grote verschillen tussen de watermaatschappijen zijn ook geschrapt. Sindsdien is de waterfactuur voor meer gezinnen betaalbaar geworden, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij. Wel blijven huurders, niet-werkenden en eenpersoonsgezinnen risicogroepen.

De sociale correcties kunnen wel nog efficiënter worden ingezet. 60 procent van wie een sociale correctie geniet, zou ook zonder die maatregel zijn waterfactuur kunnen dragen. Tegelijk krijgt maar een op de vijf gezinnen in de laagste inkomensschaal de sociale correctie. Die kortingen lijken dus niet altijd terecht te komen bij de mensen die ze het meest nodig hebben. De korting is bovendien erg groot: 80 procent op de waterfactuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie