We eten meer gekweekte vis dan wilde

Iedere dag selecteert De Tijd een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: de visvangst en de viskweek.

©Mediafin

Dit jaar zal de wereldwijde visvangst voor een groter deel van kweekboerderijen komen dan van visvangst uit de open zee. Dat meldt de zakenkrant Financial Times, die zich baseert op cijfers van de Voedings- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De markt voor vis uit de zee is al jaren stabiel, terwijl die van visboerderijen sinds 2000 jaarlijks met 6 procent stijgt.

In groeimarkten worden mensen steeds welvarender en omdat hun koopkracht stijgt, kunnen ze zich duurdere voeding zoals vis veroorloven.

De groei volgt op de stijgende visconsumptie in de hele wereld. Veel mensen eten meer vis omdat het een gezond imago heeft. In groeimarkten worden mensen steeds welvarender en omdat hun koopkracht stijgt, kunnen ze zich duurdere voeding zoals vis veroorloven. Vis wordt ook meer en meer gebruikt in dierenvoeding.

De groeiende vraag naar vis kan niet worden bijgehouden door vissers. De visvangst in het wild is al sinds 1999 vrij stabiel. Vis kweken in de zee wordt bovendien moeilijker. Door de opwarming van de aarde zijn er bijvoorbeeld meer algen.

Heel wat multinationals hebben zich de afgelopen jaren op de markt van de visboerderijen gegooid. Onder andere het Amerikaanse Cargill en het Japanse Mitsubishi deden de jongste jaren grote overnames in de visboerderijsector. Cargill kocht het Noorse Ewos voor bijna 1,4 miljard euro en Mitsubishi het Noorse Cermaq voor een gelijkaardig bedrag.

Eerder gingen de VN ervan uit dat boerderijvis wilde vis pas in 2021 zou voorbijsteken. Maar dat blijkt dus sneller te zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie