Grafiek van de dag

Weinig besmettingen bij terugkerende reizigers

Op het Overlegcomité van vrijdag ligt het verbod op niet-essentiële reizen op tafel. Slechts een zeer beperkt aantal terugkerende reizigers blijkt besmet met het coronavirus.

Ons land voerde een in- en uitreisverbod in op 27 januari. Alleen grensverkeer en essentiële verplaatsingen zijn nog toegestaan, tot en met 1 april. Met die maatregel probeerde de regering te vermijden dat het virus tijdens de krokusvakantie terrein kon winnen door vakantiegangers die terugkeren uit het buitenland, zoals vorig jaar het geval was.

De effectiviteit van die regel gaat samen met het testbeleid, dat bijgestuurd werd rond de jaarwisseling. Sinds 1 januari worden alle reizigers die terugkeren uit een rode zone getest. Tijdens de kerstvakantie kwamen wekelijks 90.000 mensen het land binnen. 20 procent werd getest, van wie 3 procent positief bleek. Na het verbod zakte het wekelijkse aantal inreizenden tot 25.000. Bijna 70 procent wordt getest, van wie 2 procent positief.

De regel bleek dus effectief in het terugdringen van het aantal reizigers. Bovendien blijkt dat bij die terugkerende reizigers weinig besmette mensen zaten. Het wekelijkse epidemiologische rapport van Sciensano toont het percentage positieve terugkeerders per land, aan de hand van informatie uit de Passenger Locator Forms. Frankrijk was met 4.296 aankomsten de populairste bestemming. Slechts 1,3 procent daarvan testte positief. Ter vergelijking: in eigen land lag de positiviteitsratio de voorbije zeven dagen op 6,5 procent. Het 'meest besmettelijke' land bleek Zwitserland, met 2,8 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie