Wereldwijde wijnproductie nadert recordniveau

De wereldwijde productie van wijn is vorig jaar met bijna een vijfde gestegen. Dat wil niet zeggen dat we er ook meer van drinken.

©Mediafin

De wijnsector heeft het rotjaar 2017, waarin de productie naar het laagste peil in zestig jaar terugviel, verteerd. Tijdens een persconferentie in Parijs maakte de Organisation Internationale du Vin (OIV) donderdag bekend dat de wereldwijde wijnproductie vorig jaar met 17 procent is gestegen naar 292,3 miljoen hectoliter. Daarmee wordt het recordniveau van 2004 net niet geëvenaard, klinkt het. 

Wie domineert de wijnproductie?

Aandeel in wereldwijde wijnproductie:

Italië: 19 procent

Frankrijk: 17 procent

Spanje: 15 procent

Verenigde Staten: 8 procent

Argentinië: 5 procent

Chili: 4 procent

Australië: 4 procent

Duitsland: 3 procent

Andere: 24 procent

Bron: OIV

De stevige groeicijfers zijn vooral te danken aan de fors hogere productie in 's werelds grootste drie wijnlanden: Italië, Frankrijk en Spanje. Met 54,8 miljoen hectoliter blijft Italië met voorsprong de grootste wijnproducent, voor Frankrijk (49,1 miljoen hectoliter).

Ook in Amerika ging de productie fors hoger, vooral in Argentinië en Chili. Maar met 23,9 miljoen hectoliter blijven de Verenigde Staten wel het nummer vier van de wereld.

Het OIV geeft ook al een eerste, voorzichtige, voorspelling mee voor de wijnproductie in 2019. Op basis van cijfers in het zuidelijke deel van de wereld verwacht de organisatie dat de productie de recordniveaus van 2004 niet opnieuw zal evenaren. Enkel Nieuw-Zeeland zou meer wijn produceren. 

Brexitstress

Dat de productie stevig is toegenomen, betekent nog niet dat er ook meer wijn wordt gedronken. De consumptie stabiliseerde vorig jaar op 246 miljoen hectoliter.

Het OIV ziet twee redenen: de slechte prestatie van China, waar de consumptie met bijna 7 procent terugviel, en de aanhoudende stress rond de brexit. Die deed het Britse wijnverbruik met meer dan 3 procent dalen. 

31,5 liter
Consumptie
Met 31,5 liter per persoon waren de Belgen vorig jaar de vijfde grootste wijndrinkers ter wereld.

De Portugezen waren vorig jaar de grootste wijndrinkers ter wereld. Met 62,1 liter per persoon verslaan ze met gemak de Fransen (50,2 liter). Italië staat op de derde plaats met 43,6 liter. De Belgen staan op de vijfde plaats (31,5 liter). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie