Wie heeft de beste post?

©Mediafin

De opmerkelijke grafiek van de dag: de prestatie van nationale postbedrijven.

De opvolger van Koen Van Gerven wacht geen makkelijke taak als CEO van Bpost. Hoe bouw je een betrouwbare postdienst uit in alle marktsegmenten in alle hoeken van het land zonder in te boeten op concurrentievermogen en toekomstbestendigheid? De nieuwe postbaas kan misschien eens te rade gaan in Zwitserland en Nederland. De nationale postbedrijven van die landen scoren het best op al die criteria, volgens een index van de Universal Postal Union (UPU), een orgaan van de Verenigde Naties. België staat in de ranglijst pas op de 29ste plaats, net onder Italië.

De Zwitsers springen eruit met een hoog postvolume per hoofd van de bevolking, een breed dienstenaanbod en de kwaliteit van de dienstverlening. PostNL in Nederland krijgt vooral goede punten voor de snelheid van zijn verzendingen en voor de interconnecties met internationale partners.

©Mediafin

Een performante post is niet alleen bedrijfseconomisch interessant, maar draagt volgens de UPU ook bij tot een inclusieve en weerbare samenleving. De instelling wijst erop dat bijna een derde van de wereldbevolking geen toegang heeft tot financiële diensten, en dat postbedrijven met hun grote netwerken kunnen helpen die diensten beter te ontsluiten. In meer ontwikkelde landen kan een sterke post ook innovatie ondersteunen, bijvoorbeeld als partner van e-commercebedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie