Grafiek van de dag

Woon-zorgcentra in VS zwaar getroffen

Een dame bezoekt een familielid in een woon-zorgcentrum in de Amerikaanse staat Washington. ©REUTERS

Net als in België waren ook in de Verenigde Staten de woon-zorgcentra broeihaarden voor het coronavirus. Meer dan een derde van alle Amerikaanse Covid 19-doden overleed in een woon-zorgcentrum.

Dat blijkt uit cijfers van de Kaiser Family Foundation, een Amerikaanse non-profit die zich richt op gezondheid. Ze bekeek alle sterfgevallen in woon-zorgcentra. Ook assistentiewoningen en rusthuizen vallen onder die noemer. 7.732 woon-zorgcentra in 43 staten zijn getroffen door het coronavirus, met iets minder dan 175.000 besmettingen. Het totale aantal coronagevallen in de VS is meer dan 1,6 miljoen. 

Ruim 35.000 van de bijna 99.000 Amerikaanse coronadoden zijn bewoners van een woon-zorgcentrum. In Amerika verblijven 2,1 miljoen mensen in woon-zorgcentra. Dat wil zeggen dat meer dan een op de drie slachtoffers afkomstig is uit 0,6 procent van de Amerikaanse bevolking. 

In sommige Amerikaanse staten is dat percentage bijna dubbel zo hoog. In Minnesota - tegen de grens met Canada, waar woon-zorgcentra ook zwaar getroffen zijn - is 81 procent van de overlijdens terug te brengen naar woon-zorgcentra. In Rhode Island was dat 78 procent, in New Hampshire 77 procent. In de staten Connecticut, Delaware, Kentucky, North Carolina, Massachusetts, Pennsylvania en Mississippi is dat 60 procent of meer. 

De Kaiser Family Foundation merkt op dat die trend niet overal in het land zichtbaar is. De staat New York - een van de zwaartepunten van de crisis - telt bijna 30.000 sterfgevallen, maar het aandeel in de zorginstellingen is met 20 procent het laagste in de dataset.

Lees verder

Advertentie
Advertentie