Zeg nooit ‘oom Xi'

Iedere dag selecteert de redactie van De Tijd een opmerkelijke grafiek. Vandaag: het aantal gecensureerde termen met betrekking tot de Chinese president Xi Jinping.

©MEDIAFIN

De Chinese president Xi Jinping kan niet verdragen dat zijn volk met hem lacht. Ook online niet. Het hoeft dus niet te verbazen dat er een zwarte lijst bestaat met termen die naar Xi zouden kunnen verwijzen.

Chinezen mogen niet spreken over ‘oom Xi’, omdat dat te oneerbiedig klinkt.

Op de lijst, die sinds januari 2016 bestaat, staan bijna 150 termen die van dichtbij of veraf iets met de Chinese president te maken hebben. Als een van die termen in een bericht opduikt, bijvoorbeeld in de chatapp YY, wordt het bericht automatisch verwijderd.

Zo mogen Chinezen niet spreken over ‘oom Xi’, omdat dat te oneerbiedig klinkt. Berichten met verwijzingen naar het woord ‘uitkleden’ werden gewist nadat Xi zich had missproken tijdens een speech. Hetzelfde gebeurde met verwijzingen naar ‘fijn en delicaat’ na een verspreking.

Het doet denken aan de manier waarop China het gebruik van de tekenfilmfiguur Winnie de Poeh censureerde, nadat er online was op gewezen dat Xi aan die beer doet denken.

Het Chinese regime geldt als een van de restrictiefste die het internet ooit heeft gekend.

Veel Chinezen proberen de censuur te ontlopen door te werken met VPN-verbindingen. Zo kunnen ze verboden websites toch bezoeken. De jongste tijd is het evenwel veel moeilijker geworden de restricties te omzeilen.

Het Chinese regime geldt als een van de restrictiefste die het internet ooit heeft gekend. Veel westerse websites, waaronder die van Facebook en van media, zijn niet beschikbaar in de tweede economie van de wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie