Advertentie
Advertentie

In kaart: het was druk in het park, rustig aan de pomp

©Photo News

Een bijzonder zonnig lenteweekend en strenge quarantainemaatregelen, gaat dat wel samen? Of trekken Belgen toch – beladen met koelbox en smoesjes – in grote getale naar de zee? Gegevens van Google leidden ons naar een antwoord.

De Amerikaanse zoekgigant houdt veel gegevens bij op basis van het gebruik van Google Maps. Die blijven in deze oefening anoniem en laten geen individuele verplaatsingen zien. Opgeteld geven ze wel goed de relatieve drukte per plaats en per tijdstip weer.

Op die manier bleek vorige week al dat we sinds de start van de coronacrisis fors minder tijd doorbrengen in winkels en horecazaken. Vergeleken met een typische dag in januari of februari lag het aantal bezoeken aan dat soort locaties op zondag 29 maart zelfs 84 procent lager. Ook voedingswinkels en apotheken lieten we – na wat hamstergedrag – met een daling van 53 procent grotendeels links liggen. Zelfs parken vielen een tijdlang uit de gading, met 66 procent minder bezoeken.

Advertentie

Maar dat waren de vorige weken. Hoe hebben we ons afgelopen zaterdag en zondag aan de regels gehouden?

Druk in het park, rustig aan de pomp

Om dat te weten te komen, gingen we zelf gelijkaardige cijfers sprokkelen bij Google. Om de 20 minuten maten we de drukte op 24 plaatsen in Vlaanderen en Brussel, met een focus op parken, stranden en tankstations op weg naar de kust. Google laat toe die cijfers te vergelijken met ‘typische’ waarden voor elk moment van de dag, opnieuw op basis van opgetelde, anonieme gegevens. Met die data kunnen we meten of het ergens drukker dan wel minder druk was dan op een typische zaterdag of zondag op dat bepaalde uur.

De cijfers tonen aan dat het ook dit weekend in de regel veel rustiger dan normaal was op het strand van Oostende - waar ongeveer de helft van de normale drukte gemeten werd - of aan de pomp in Groot-Bijgaarden richting Gent, met amper een kwart van de gewone drukte. Even dunbevolkt was het strand van De Panne (een vijfde van de normale drukte) en ook andere tankstations langs de E40 en de E17 zagen maar weinig passage.

Wat niet betekent dat we allemaal tussen onze eigen vier muren bleven. Zaterdag en vooral zondag was het volgens de Google-cijfers bijzonder druk in de wat grotere parken en natuurgebieden zoals de Bourgoyen-Ossemeersen in Gent en het Rivierenhof in Antwerpen. Het Antwerpse groendomein zag de grootste drukte op zondag. Op de piek was het er ongeveer tweeënhalf keer zo druk als op recente zondagen. Eenzelfde beeld zien we in het Terkamerenbos in Brussel (meer dan anderhalf keer zo druk) of het Josaphatpark in Schaarbeek, waar het tot dubbel zo druk was.

De lokroep van het goede weer laat zich met andere woorden duidelijk zien in de grafieken. Terwijl de lokale parken in de tweede helft van maart wat aan populariteit hadden ingeboet was het er afgelopen weekend ‘atypisch druk’. Maar het lijkt er wel sterk op dat we onze dosis zonnestralen met name in de buurt gingen zoeken, eerder dan op het strand van Oostende, De Panne of een andere kustgemeente.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie