De btw-fraude achter de kranen van uw loodgieter

Op papier leverde een Belgische verdeler van sanitair materiaal aan verschillende Nederlandse bedrijven. Dat gebeurde vrij van btw, want het zijn leveringen aan een andere Europese lidstaat en die zijn vrijgesteld van btw. ©Sofie Van Hoof

Jaar na jaar verliezen de Europese lidstaten 50 miljard euro aan btw-carrousels. Samen met het consortium Correctiv en meer dan 60 journalisten uit 28 lidstaten volgde De Tijd het spoor van de 'dieven in maatpak' die schuilgaan achter de grootste belastingdiefstal in de Europese geschiedenis.

Tot voor kort liep in ons land een grote btw-carrousel met sanitair materiaal, zoals verwarmings ketels, -kabels en kranen. Dat soort producten was nooit eerder opgedoken in btw-carrousels. Het sanitair materiaal waarmee de fraude is gepleegd belandde uiteindelijk in de rekken van onafhankelijke doe-het-zelf zaken in ons land. Dus achter de kranen of kabels die uw loodgieter kocht in zo’n zaak, ging misschien jarenlang een groot fraudecarrousel schuil.

Grand Theft Europe

Jaar na jaar verliezen de Europese lidstaten 50 miljard euro aan btw-carrousels. Samen met het consortium Correctiv en media uit alle 28 lidstaten, volgde De Tijd het spoor van de ‘dieven in maatpak’ die schuilgaan achter de grootste belastingdiefstal in de Europese geschiedenis. We doopten ons onderzoek ‘Grand Theft Europe’. We namen honderden interviews af en verzamelden in elk land, ook in België, meer dan 315.000 vertrouwelijke documenten. Lees er alles over in ons dossier. .

Hoe werkte het? Op papier leverde een Belgische verdeler van sanitair materiaal aan verschillende Nederlandse bedrijven. Dat gebeurde vrij van btw, want het zijn leveringen aan een andere Europese lidstaat en die zijn vrijgesteld van btw. Alles leek oké, want de Nederlandse bedrijven konden een geldig btw-nummer voorleggen.

Maar dat was slechts een rookgordijn. In Nederland zaten alleen nepbedrijven met stromannen van de bende. Die betaalden daar nooit de btw. Ze kregen de producten zelfs nooit toegestuurd. Het waren zogenoemde ‘ploffers’ of ‘missing traders’ in de carrousel. Ze waren alleen bedoeld om de ladingen sanitair materiaal in de boekhouding btw-vrij weg te factureren uit België.

In werkelijkheid is dus geen enkele kraan of verwarmingsketel naar Nederland vertrokken. Die bleven in ons land om ze hier te verkopen. Dat gebeurde via een ander circuit, met een ander Belgisch bedrijf. Die onderneming gebruikte valse aankoopfacturen om te verantwoorden vanwaar ze het materiaal had gehaald.

Het bedrijf verkocht het materiaal dan met btw aan doe-het-zelfzaken in verschillende provincies. De afnemers waren onafhankelijke doe-het-zelfzaken die geen deel uitmaken van de grote bekende ketens.

Hoe werkt btw-carrouselfraude?

Die winkels betaalden een spotprijs voor de producten, zo’n 10 procent onder de marktprijs. Voor de fraudeurs was het geen enkel probleem om het materiaal met verlies te verkopen. Zij haalden hun winst toch uit de 21 procent btw die ze van de doe-het-zelfzaken kregen. Die winkels verloren er ook niets aan, want zij rekenden de btw ook gewoon door aan hun klanten.

In tegenstelling tot andere vormen van fraude was het in dit geval een absolute voorwaarde voor de fraudeurs dat alles met facturen gebeurde en niets in het zwart. Want alleen dan konden ze hun winst uit de btw halen.

De btw-carrousel is nog maar pas ontdekt. Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt aan De Tijd dat er een onderzoeksrechter op de zaak is gezet en dat er op verschillende plaatsen huiszoekingen zijn uitgevoerd. Daarbij is al een hoofdverdachte aangehouden.

‘Er zijn ernstige aanwijzingen dat de verdachten op de Bel gische markt grote hoeveelheden sanitair materiaal hebben aangekocht. Maar vermits het onderzoek nog volop loopt, kunnen we voorlopig geen verdere info verstrekken’, stelt An Schoonjans, de woordvoerster van het Oost-Vlaamse parket.

Grand Theft Europe | Fraude met btw-carrousels


Lees alle 'Grand Theft Europe'-artikels van het consortium Correctiv en media in andere EU-lidstaten op de website www.grand-theft-europe.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie