Europese btw-carrousel met auto's vanuit België georganiseerd

Fraudeurs verkochten wagens in Europa in het zwart. Dat gebeurde tegen een spotprijs omdat hun echte winst kwam uit de btw die ze op zak staken. ©SV

Jaar na jaar verliezen de Europese lidstaten 50 miljard euro aan btw-carrousels. Samen met het consortium Correctiv en meer dan 60 journalisten uit 28 lidstaten volgde De Tijd het spoor van de 'dieven in maatpak' die schuilgaan achter de grootste belastingdiefstal in de Europese geschiedenis.

Ook klassieke btw-carrousels, met producten die al vaker zijn gebruikt voor carrousels, blijven opduiken in België. Dat is onder meer het geval in de wereld van de tweedehandswagens. Amper twee maanden geleden is in ons land nog een grote internationale btw-carrousel met tweedehandswagens blootgelegd.

Grand Theft Europe

Jaar na jaar verliezen de Europese lidstaten 50 miljard euro aan btw-carrousels. Samen met het consortium Correctiv en media uit alle 28 lidstaten, volgde De Tijd het spoor van de ‘dieven in maatpak’ die schuilgaan achter de grootste belastingdiefstal in de Europese geschiedenis. We doopten ons onderzoek ‘Grand Theft Europe’. We namen honderden interviews af en verzamelden in elk land, ook in België, meer dan 315.000 vertrouwelijke documenten. Lees er alles over in ons dossier. .

In dit geval deden de fraudeurs alsof ze wagens verkochten aan Bulgaarse firma’s. Dat gebeurde ook in dit geval omdat leveringen aan een andere EU-lidstaat zijn vrijgesteld van btw, omdat de btw dan zogezegd in Bulgarije wordt betaald. Maar in Bulgarije werkten de fraudeurs met nepbedrijven, ‘missing traders’, die de btw nooit afdroegen.

Zo konden de fraudeurs de wagens vrij van btw wegfactureren, terwijl ze in België wel grote btw-tegoeden opstreken. In werkelijkheid verkochten ze de wagens elders in Europa in het zwart. Dat gebeurde tegen een spotprijs omdat hun echte winst kwam uit de btw die ze op zak staken.

Hoe werkt btw-carrouselfraude?

Om de carrousel te verbergen hebben de fraudeurs aan de lopende band valse facturen opgesteld. Zo leek de boekhouding van alle bedrijven te kloppen.

Tegelijk stroomde veel cash geld binnen uit de zwarte verkoop van de wagens. Dat hebben de fraudeurs witgewassen via Bpost Bank. Ze stuurden Bulgaren met cash geld naar postkantoren. Bpost Bank vroeg de regering vorig jaar al om ook voor de postkantoren een cashdrempel in te voeren. Eind maart zijn de regels eindelijk ook verstrengd. Postkantoren zullen geen cash geld meer aanvaarden van bedrijven, organisaties of andere rechtspersonen. Alleen natuurlijke personen komen nog in aanmerking. ‘En boven 3.000 euro aanvaardt Bpost geen cashstortingen meer op rekening van derden’, zegt Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

Ook deze zaak is in handen van het parket van Oost-Vlaanderen. Dat bevestigt dat in maart huiszoekingen hebben plaatsgevonden en dat drie verdachten zijn aangehouden.

Grand Theft Europe | Fraude met btw-carrousels


Lees alle 'Grand Theft Europe'-artikels van het consortium Correctiv en media in andere EU-lidstaten op de website www.grand-theft-europe.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie