Topfraudeur zat na veroordeling geen dag in cel

Bendeleider Paul H. was een van de topspelers in de Belgische wereld van de btw-carrousels. Hij moest slechts vier maanden een enkelband dragen. ©BELGA

Het meesterbrein achter een bende die vanuit België btw-miljoenencarrousels in Duitsland opzette, zat na zijn veroordeling geen dag achter de tralies.

Dat blijkt uit Grand Theft Europe, een onderzoek van De Tijd samen met journalisten in alle 28 lidstaten en het Duitse consortium Correctiv.

Bendeleider Paul H. was een van de topspelers in de Belgische wereld van de btw-carrousels. Zijn bende kon vanuit een huurappartement in Sint-Agatha-Berchem alleen al de Duitse schatkist voor miljoenen euro’s oplichten.

Na jarenlang speurwerk werd de bendeleider in december 2015 veroordeeld tot drie jaar effectieve gevangenisstraf. Maar toen hij zich in februari 2016 bij de gevangenis aanmeldde, mocht hij beschikken. Hij kreeg in augustus 2016 wel nog een enkelband, maar die mocht hij na vier maanden al teruggeven.

Straffeloosheid

Dat tot grote frustratie van de Belgische speurders, die de bendeleider al sinds de jaren 90 viseren voor tal van btw-carrousels in ons land en in andere EU-lidstaten.

Het voorval illustreert de straffeloosheid die voortvloeide uit de maatregel om celstraffen tussen vier maanden en drie jaar te vervangen door een enkelband, waarmee de overbevolking in de gevangenissen werd tegengegaan. Pas vorige maand is dat beleid teruggedraaid en moet elke straf weer worden uitgevoerd. 

Lees het volledige verhaal in ons dossier. 

Grand Theft Europe

Jaar na jaar verliezen de Europese lidstaten 50 miljard euro aan btw-carrousels. Samen met het consortium Correctiv en media uit alle 28 lidstaten volgde De Tijd het spoor van de ‘dieven in maatpak’ die schuilgaan achter de grootste belastingdiefstal in de Europese geschiedenis. We doopten ons onderzoek ‘Grand Theft Europe’. We namen honderden interviews af en verzamelden in elk land, ook in België, meer dan 315.000 vertrouwelijke documenten. Lees er alles over in ons dossier. .

 Lees alle Grand Theft Europe-artikels van het consortium Correctiv en media in andere EU-lidstaten op de website www.grand-theft-europe.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie