Advertentie

Het onbegrepen Google+

Vic Gundotra ©doc

Het is de schuld van de journalisten. Dat was de reactie van een aantal trouwe Google+-gebruikers op naargeestige berichten over het vertrek van de topman van het sociale netwerk, Vic Gundotra.

De techblog TechCrunch schreef dat G+ ‘walking dead’ was. Niet alleen de topman vertrekt, maar een goed deel van het personeel wordt volgens die blog voortaan ingezet voor het mobiele platform Android.

Nu is het heel goed mogelijk dat uzelf G+ niet gebruikt, maar besef dat zij die het netwerk wél gebruiken er laaiend enthousiast over zijn. Die gebruikers waren ‘not amused’ over de negatieve pers.

Advertentie

Ikzelf gebruik G+ intens, als lid van online gemeenschapjes. Zo ben ik lid van een groep die bezig is met onderwijsvernieuwing. Een andere groep richt zich op digitale cultuur, eentje legt zich toe op virtuele gemeenschappen en nog wat van ‘mijn’ groepen zijn intens bezig met meditatie en mindfulness. Zo’n groep heeft een forum dat eventueel wordt opgesplitst volgens deelonderwerpen, en het Hangout-systeem laat toe videoconferenties te organiseren waar tot tien mensen kunnen aan deelnemen. Bovendien kunnen we de videoconferenties live uitzenden via YouTube. Allemaal gratis.

Het heeft iets magisch: bij nacht en ontij samenkomen met anderen, waar ook ter wereld ze zich bevinden. Met iemand praten in Japan, er per videoconferentie deelnemen aan een theeceremonie en zien hoe het daar ochtend wordt. De gesprekspartner in Australië laat ondertussen horen hoe indrukwekkend de regenbuien er kunnen zijn nu daar de herfst in aantocht is.

De trouwe gebruikers van Google+ kunnen maar niet begrijpen waarom anderen hun voorbeeld niet massaal volgen. Sommigen zeggen dus dat ‘de media’ Google+ niet begrijpen. Het probleem is dat het niet alleen over ‘de media’ gaat - de mogelijkheden van Google+ blijven op ruime schaal onbegrepen en dus onbenut. Wanneer u vooral wil netwerken met de mensen die u al kent, dan is er Facebook. Gaat het over het volgen van personaliteiten en nieuws, dan is er Twitter. Google+ is heel sterk wanneer u bepaalde interesses intens wil ‘volgen’ en daarbij wereldwijd nieuwe mensen wil ontmoeten. Maar dat spreekt nog te weinig mensen aan. In absolute cijfers is G+ al behoorlijk groot, maar de impact op het brede publiek is minimaal. Een videoconferentie met onbekenden is voor velen een behoorlijke drempel, ook al zouden ze er veel kunnen bij leren.

Het enthousiasme van de harde kern is mooi meegenomen voor Google, maar de techreus wil méér. De groep liet wel weten dat G+ helemaal niet wordt afgevoerd, maar ik kan me voorstellen dat de populairste onderdelen van Google+ vooral gaan opduiken in nieuwe, mobiele toepassingen die wél aanslaan bij de bredere bevolking. Zolang het mogelijk blijft dat gebruikers zich per interessekring of -gemeenschap kunnen organiseren - zowat hét basisidee van G+ - zullen de hardcoregebruikers het allemaal fantastisch blijven vinden

Advertentie
Gesponsorde inhoud