Advertentie

Een oplossing voor het land: de Hertoginnedal-gesprekken

De Tijd en L'Echo brachten acht experts samen om een uitweg te zoeken uit de crisis.

Terwijl de coronacrisis steeds verder uitbreidt en de economie de afgrond in sleurt, blijven de federale onderhandelaars rondjes draaien. Welke drastische oplossingen zijn nodig om het land weer op gang te krijgen? De Tijd en L'Echo brachten acht experts samen in Hertoginnedal.

Het coronavirus houdt de gezondheidszorg en de economie van ons land steeds meer in de greep, terwijl België nog steeds geen federale regering heeft. Steeds luider klinkt de roep te zoeken naar drastische oplossingen die de Belgische politieke motor weer aan de praat kunnen krijgen.

Is een ultieme staatshervorming de oplossing? Hebben we nood aan een referendum over de toekomst van België? Moeten we het kiessysteem grondig hertekenen? Zal meer burgerdemocratie het groeiende populisme afremmen? Zal België over tien jaar überhaupt nog bestaan?

Een oplossing voor het land | De gesprekken van Hertoginnedal

Om het Belgische model radicaal te hertekenen brachten De Tijd en L’Echo vorige week vier Vlaamse en vier Franstalige wijzen samen in Hertoginnedal, het legendarische kasteel in het zuiden van Brussel waar in alle beslotenheid grote politieke beslissingen genomen werden. Nu zaterdag geven de grondwetspecialisten Hendrik Vuye en Marc Uyttendaele de aftrap met een keiharde analyse over wat fout loopt en een oproep om het model helemaal te hertimmeren.

De volgende weekends komen de econoom Geert Noels en de historicus Philippe Destatte met enkele drastische oplossingen, zoeken de top-CEO's Françoise Chombar en Bernard Delvaux een uitweg uit de economische inertie en roepen de jonge techondernemers Aline Muylaert en Sébastien Deletaille op de burgers via technologie mee in het bad te trekken.

Een oplossing voor België: de Hertoginnedal-gesprekken. Vanaf nu zaterdag vier weken bij De Tijd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie