Advertentie

Dokters vissen in datameer: 'Hoe meer data, hoe beter'

©FY

In ziekenhuizen kan een beter begrip van data het verschil maken tussen een geslaagde en een mislukte operatie. Heel wat ziekenhuizen en dokters zijn ermee bezig.

Reeks 'Het datatijdperk'


Van de app die u opent op uw smartphone tot het bezoek aan uw dokter of het pad dat u aflegt in de supermarkt. Wat gisteren nog banaal leek, verbergt vandaag een technologische revolutie. En die draait rond u.
De onzichtbare netwerken achter uw persoonsgegevens. Vanaf zaterdag 14 september drie weekends lang in De Tijd.

In het UZ Brussel loopt een proefproject om tijdens operaties een bloeddrukval te voorspellen door een realtime analyse van allerlei medische parameters. Het UZ Gent ontwikkelde met het onderzoeksinstituut Imec een algoritme om premature bevallingen te voorspellen.

Cardioloog Pieter Vandervoort is al langer actief op de kruising van technologie en gezondheidszorg, en ziet het groter. Hij werkt bij het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk al jaren aan een ‘data lake’, een poel waarin de miljoenen datapunten die het ziekenhuis genereert digitaal worden opgeslagen.

‘Een elektrocardiogram of een inspanningstest leveren een stroom aan gegevens op die vandaag niet worden bijgehouden, of die verspreid zitten in documenten in een elektronisch patiëntendossier. Door al die datastromen samen te brengen kunnen dokters veel bijleren’, argumenteert Vandervoort. ‘Van sommige medicijnen is bekend dat ze ongewenste neveneffecten kunnen hebben, maar we weten niet precies waarom of welke patiënten het grootste risico lopen. Met zo’n databank kan je dat snel te weten komen.’

Vandervoort hoopt dat andere instellingen aan zijn project zullen meewerken. ‘Hoe meer data, hoe beter. Vandaag wordt tussen ziekenhuizen weinig informatie uitgewisseld, en vaak gaat het om analoge, niet-gestructureerde documenten. Ook de overheid kan helpen, door toegang te geven tot data uit het rijksregister. Als iemand buiten het ziekenhuis overlijdt, weten we dat vandaag niet, hoewel dat ook waardevolle informatie kan zijn.’

Vandervoort is met zijn ‘data lake’ niet aan zijn proefstuk toe. Eerder lag hij aan de basis van Fibricheck, een smartphoneapp die hartritmestoornissen vroeg helpt op te sporen.

Dit artikel maakt deel uit van de reeks 'Het datatijdperk'. Lees vanaf zaterdag 14 september in De Tijd drie weekends lang over de onzichtbare netwerken achter uw persoonsgegevens.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie