Het kan ook anders, bewijst Brits Crown Estate

Crown Estate beheert onder meer Windsor Castle. ©AFP

‘Persoonlijk heb ik nooit de opportuniteit gehad een onderzoek te doen omtrent het bestaan van gelijkaardige constructies in andere landen’, antwoordt de gedelegeerd bestuurder van de Koninklijke Schenking, Philippe Lens, op onze vraag hoe uniek de Schenking is in internationaal perspectief.

Immo royal 

De Koninklijke Schenking is een unieke constructie in de wereld die 7.500 hectare vastgoed beheert. Journalisten van De Tijd, Knack, Apache en VRT NWS voerden voor het eerst in 90 jaar diepgaand onderzoek naar haar patrimonium.

Lees er alles over op www.tijd.be/immoroyal. Een overzicht van alle eigendommen vindt u op www.koningshuizen.be.

Wij spitten de voorbije maanden dan maar zelf uit hoe het koninklijk vastgoed wordt beheerd in Noorwegen, Spanje, Nederland, Denemarken, Zweden of het Verenigd Koninkrijk. De conclusie? Nergens bestaat een gelijkaardige constructie als de Koninklijke Schenking.

Vooral het contrast met de Britse koninklijk vastgoedbeheerder The Crown Estate is groot. In het Verenigd Koninkrijk beheert dat orgaan het koninklijk vastgoed, met uitzondering van de koninklijke paleizen, zoals Buckingham Palace en Windsor Castle, en private landgoederen. In hartje Londen gaat het om 0,8 miljoen vierkante meter, waaronder kantoor- en retailgebouwen. De regionale portfolio omvat 0,6 miljoen vierkante meter.

343,5 miljoen
staatskas
De Crown Estate bracht de Britse staatskas vorig boekjaar 343,5 miljoen pond op.

De Britse koninklijke vastgoedbeheerder is onafhankelijk van de overheid en het koningshuis. De Crown Estate is op zijn website ook zeer transparant over zijn geldstromen. Zo beheert ze een vastgoedportefeuille ter waarde van 14,3 miljard Britse pond en keert ze jaarlijks alle winst uit aan het ministerie van Financiën.

Vorig jaar leverde de Crown Estate de Britse schatkist 343,5 miljoen Britse pond op, ruim 4 procent meer dan het jaar voordien. Dat staat in het jaarverslag 2018/2019 (boekjaar eindigend op 31 maart), dat publiek toegankelijk is en 124 pagina’s telt.

Immo Royal Journalisten van De Tijd, Knack, Apache en VRT NWS voerden voor het eerst in 90 jaar diepgaand onderzoek naar het patrimonium van de Koninklijke Schenking. Een overzicht van alle eigendommen vindt u op www.koningshuizen.be.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie