Koninklijke Schenking belooft meer transparantie te verlenen

Het Gele Kasteel in Villers-sur-Lesse, de administratieve zetel van de Koninklijke Schenking in de Ardennen. ©Alexander Dumarey

Na de mediaheisa van de voorbije dagen rond de Koninklijke Schenking, belooft de instelling meer transparantie.

'Met het oog op het verbeteren van de kennis bij het grote publiek van de talrijke opdrachten van algemeen belang die de instelling uitvoert, zal de Koninklijke Schenking zo spoedig als mogelijk en op proactieve wijze werk maken van het ter beschikking stellen van een maximum aan informatie via internet', luidt het donderdag in een persbericht.

De Tijd, VRT NWS, Apache en Knack lichtten deze week voor het eerst in 90 jaar het volledige patrimonium door van de Koninklijke Schenking. Die instelling, die teruggaat tot Leopold II, beheert het koninklijk vastgoed en moet daarbij financieel volledig onafhankelijk zijn. De verschillende media ontdekten dat ook de belastingbetaler meebetaalt voor het onderhoud van de gebouwen en parken van de Schenking. In het parlement zijn er inmiddels vragen naar een parlementaire onderzoekscommissie.

'Misverstanden'

Donderdag vond een raad van bestuur plaats, die reeds geruime tijd was gepland. Na afloop beloofde de Koninklijke Schenking meer transparantie. 'Op basis van de vele artikels die de voorbije dagen verschenen in de media, werd vastgesteld dat er blijkbaar misverstanden bestaan omtrent de instelling.'

De raad van bestuur herinnert er ook nog aan dat de werking van de Koninklijke Schenking elk jaar door het Rekenhof wordt gecontroleerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie