Advertentie

N-VA eist parlementaire onderzoekscommissie naar Koninklijke Schenking

Het Gele Kasteel in Villers-sur-Lesse, de administratieve zetel van de Koninklijke Schenking in de Ardennen. ©Alexander Dumarey

De Vlaams-nationalisten reageren op de berichtgeving over de manier waarop belastinggeld naar de instelling stroomt. Ook Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vindt het dossier een onderzoekscommissie waard.

De Tijd, Knack, VRT NWS en Apache concludeerden uit een doorlichting van het patrimonium van de Koninklijke Schenking dat tal van overheidsdiensten - dus de belastingbetaler - opdraaien voor het merendeel van de kosten van de Schenking. Nochtans is die op papier een 'zelfstandige openbare instelling' die financieel zelfbedruipend moet zijn.

Sire, als we ervoor mogen betalen, dan mogen we er ook in. Open het koninklijk domein van Laken.

Hannelore Goeman
Vlaams Parlementslid sp.a

Voor de N-VA is het dossier aanleiding voor een onderzoek door het parlement. 'We merken al langer dat de Koninklijke Schenking een ingewikkeld kluwen is, vermengd met onder andere de Regie der Gebouwen', zegt Peter Buysrogge. 'We moeten als parlement een grondig overzicht krijgen van welke middelen waar naartoe gaan. In geen enkele andere sector wordt een dergelijk wanbeheer aanvaard, maar hier blijven we het vrolijk verder financieren met belastinggeld.'

Opheffing

Voor zijn fractiegenoot Tomas Roggeman moeten bij zo'n onderzoek alle opties op tafel komen. Dat kan gaan tot de opheffing van de Koninklijke Schenking en de koninklijke familie verantwoordelijk maken voor de financiering van bepaalde domeinen, zodat die zelf de kosten moet dragen.

Ook Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vindt de berichten een parlementaire onderzoekscommissie waard. Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (sp.a) koppelt er een andere conclusie aan. 'Sire, als we ervoor mogen betalen, dan mogen we er ook in. Open het koninklijk domein van Laken', schrijft ze op Twitter. Vlaams Belang ziet het radicaler: 'Schaf het koningshuis af en investeer het geld in onze mensen', stelt de partij op Twitter.

Journalisten van De Tijd, Knack, Apache en VRT NWS voerden voor het eerst in 90 jaar diepgaand onderzoek naar het patrimonium van de Koninklijke Schenking. Een overzicht van alle eigendommen vindt u op www.koningshuizen.be.


Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie