Het fotomoment | 93 jaar en nog altijd viraal

©AFP

Uit de beeldenweelde van de week kiest Rik Van Puymbroeck een foto of reeks die een moment onze aandacht verdient.

Ze werd koningin in 1953, en daar zat ze maandag op haar troon. Naast haar zat haar zoon Charles, troonopvolger sinds 1953. Toen was hij vier, vandaag is hij bijna 71. Zoals bij elke troonrede - netjes door de politieke meerderheid in een boekje getypt - bleek hoe aartsconservatief en traditioneel de Britten zijn. Een koets, zes schimmels (had VRT-journalist Ivan Ollevier geteld), een plechtig begin, lakeien in uniform, een rolpruik met nektapijt, geklop met een staf op de deur van het Lagerhuis. Zij zat in het Hogerhuis en Boris Johnson slofte ernaartoe. Toen ze aantrad, was sir Winston Churchill nog prime minister. Na hem volgden 13 anderen, en ze overleefde ze allemaal. Vier waren nog niet geboren toen ze koningin werd.

Nieuw is dat niet, je leest het zo van het internet af, maar daarom is het niet minder bijzonder. En al die prime ministers leverden eigen troonredes. Nu zei ze, heel rechts: ‘Een brexit op 31 oktober is de prioriteit.’ Met hetzelfde gemak verdedigde ze ooit het beleid van Tony Blair.

Andere tijden, en dat zie je. Links een beeld waaronder haar naam, Elizabeth. Misschien is het een beeld van haar moeder, die heette ook zo. Rechts een schilderij waar ze zelf op staat. Op de tafel een kroon. Daartussen hangt 2019, een videoscherm met de nu 93-jarige kranige Queen die voorleest voor de hele wereld. Vitaal, maar ook viraal. Haar speech wordt getweet, filmpjes belanden op Instagram en ze heeft ongetwijfeld een eigen collectie gif’jes. Allemaal woorden die in 1953 niet bestonden. Zelfs in 1995 nog niet.

Het schilderij toont haar kroning in 1953 en werd geschilderd door Herbert James Gunn. Hij was een ‘Scottish landscape and portrait painter’, zegt Wikipedia. Hij stierf in 1964. Wie het beeld links kapte, is niet te zien. Het videoscherm is van het merk LG. Dat is Zuid-Koreaans. Het bedrijf werd opgericht in 1958. Toen was Elizabeth al vijf jaar koningin. Ze lijkt onverwoestbaar.

Wie weet overleeft ze de brexit wel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie