De nieuwe ministers: Weyts krijgt Onderwijs, Beke Welzijn

Ben Weyts wordt de nieuwe N-VA-minister voor Onderwijs. ©Photo News

De N-VA heeft de zwaarste ministerportefeuilles - inclusief Onderwijs - binnengehaald, nadat de partij ook al hard haar stempel had gedrukt op het Vlaams regeerakkoord.

De nieuwe Vlaamse regering legt vandaag de eed af in het Vlaams Parlement. Dit zijn de nieuwe ministers.

N-VA

De N-VA levert vier ministers en de voorzitter van het Vlaams Parlement. Jan Jambon wordt zoals bekend Vlaams minister-president. De operaliefhebber wordt ook bevoegd voor Cultuur. De partij levert ook de minister van Financiën en Begroting. Die post gaat naar huidig Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele, die al langer de Vlaamse begroting opvolgt. Zo lanceert de partij meteen een nieuw kopstuk in Oost-Vlaanderen. Diependaele wordt ook bevoegd voor Wonen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever had eerder al laten verstaan dat de partij graag Onderwijs zou binnenhalen. Hij wil een onderwijsminister die verder van de onderwijskoepels staat. Die post gaat naar Ben Weyts, die tijdens de onderhandelingen de onderwijswerkgroep leidde. Hij wordt ook viceminister-president en minister van Sport en Dierenwelzijn.

Met Zuhal Demir levert de N-VA ook de nieuwe minister van Justitie en Handhaving. Ze is ook bevoegd voor Omgeving en Energie. Ze komt over van het federaal niveau en vertegenwoordigt zo Limburg in de Vlaamse regering.

Op basis van haar zetelaantal had de N-VA recht op vijf ministers en CD&V en Open VLD elk op twee. De verwachting was dat CD&V naast die ministerportefeuilles ook de voorzitter van het Vlaams Parlement zou mogen leveren.

De Wever koos er uiteindelijk voor een ministerportefeuille op te geven in ruil voor het voorzitterschap van het parlement. De partij had weinig interesse om een minister uit Brussel te leveren, wat verplicht is in de Vlaamse regering. 'Vier posten met ijzersterke portefeuilles was mijn keuze. Vijf posten claimen had gekund, maar dan waren de bevoegdheden uitgesmeerd en niet meer relevant', zei De Wever in een reactie. De afvaller is Liesbeth Homans. De voormalig minister-president wordt voorzitter van het Vlaams Parlement.

CD&V 

Zo krijgt CD&V een extra ministerportefeuille. Huidig partijvoorzitter en federaal minister Wouter Beke wordt minister van Welzijn. Er was op de algemene vergadering wel nog discussie over Beke, die na een kort federaal ministerschap naar de Vlaamse regering vertrekt, maar hij kreeg uiteindelijk groen licht.

Hilde Crevits wordt Vlaams minister van Economie, Werk, Innovatie en Landbouw. Zij blijft ook viceminister-president.

De Brusselaar Benjamin Dalle, huidig directeur van de studiedienst, wordt bevoegd voor Media, Jeugd en Brussel. Zo countert de partijtop ook het beeld dat er geen kans is voor nieuwe gezichten in de Vlaamse regering. Er was intern veel kritiek dat de twee gezichten van de verkiezingen, die CD&V verloren heeft, de twee ministerposten in de Vlaamse regering claimen.  

Open VLD

Open VLD wordt bevoegd voor Binnenlands Bestuur en Samenleven (Integratie, Inburgering en Gelijke Kansen). De burgemeester van Mechelen Bart Somers haalt de post binnen en wordt daarnaast ook viceminister-president.

Daarnaast worden de liberalen bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken. De druk op voorzitster Gwendolyn Rutten om te springen was groot, maar uiteindelijk stuurde de partij voormalig Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Lydia Peeters het veld in.

Later vandaag leggen de leden van de Vlaamse regering de eed af bij de voorzitter van het Vlaams Parlement. Daarna zal Jambon de eed afleggen bij de koning, waarna hij terugkeert naar het parlement om er zijn regeerakkoord en de begroting voor de komende jaren toe te lichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie