Jambon wint eerste worsteling met oppositie

Volg hier het nieuws over benoemingen, de Oktoberverklaring en de beleidsplannen van de nieuwe Vlaamse regering op de voet.
 • Tot later

  We sluiten de blog hierbij af, maar we blijven de situatie op de voet volgen.

  Op tijd.be vindt u het laatste nieuws over de Vlaamse regering. 

 • Wilfried Vandaele wordt fractieleider N-VA

  Er was wat verwarring over, maar Wilfried Vandaele wordt de nieuwe fractieleider van de N-VA in het Vlaams Parlement. De fractie steunde zijn voordracht unaniem.

  Vandaele werd afgelopen zomer voorlopig tot parlementsvoorzitter verkozen, nadat Kris Van Dijck het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek was geworden. Hij wordt nu afgelost door Liesbeth Homans.

  Eerder op de dag liet Vandaele al weten dat hij was gevraagd voor de job, maar zei hij nog te twijfelen of het te combineren was met het burgemeesterschap van De Haan.

 • Ik doe dan ook een appel op onze jongeren, want we hebben jullie allemaal heel hard nodig. Geef de hoop niet op. Het is met jullie inzet vandaag, op de schoolbanken, dat wij de strijd tegen de klimaatsverandering zullen winnen
  Jan Jambon
  Vlaams minister-president

 • Liesbeth Homans verkozen tot parlementsvoorzitster

  Liesbeth Homans is woensdag verkozen tot voorzitster van het Vlaams Parlement. 

  Voorzitter ad interim Wilfried Vandaele wenste haar veel succes. 'Ik weet dat het grote schoenen zijn die gevuld moeten worden, die van Jan Peumans. Maar als ik uw schoenen bekijk, zal dat wel lukken', zei hij.

  Homans beklemtoonde dat ze haar best zal doen om de voorzitster van alle parlementsleden te zijn. 'Samen met jullie zal ik met veel plezier de regering controleren. En ik beloof dat ik zal werken aan mijn non-verbale communicatie, zodat jullie niet kunnen zien wat ik van een vraag vind.'

 • Limburg grote winnaar regeringsonderhandelingen

  Veel blije gezichten bij de Vlaamse meerderheidspartijen woensdag in het Vlaams Parlement, maar de Limburgers leken nog wat extra te stralen. 

  De provincie haalt drie ministers binnen en krijgt extra geld. Voorts blijven de provincies bestaan. Voor Limburg is dat belangrijk, want de provincie heeft weinig dominante steden.

 • Jambon legt lat hoog in regeerverklaring

  Vlaanderen is in topvorm, maar we moeten nog een stap verder gaan, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in zijn regeerverklaring. Vlaanderen moet volgens hem alle kansen met beide handen grijpen.

  'De jaren twintig van de 21ste eeuw, die over drie maanden aanbreken, zullen opnieuw roaring twenties zijn, maar ze zullen van ons zijn. Ze moeten van ons worden', klonk het.

  Opmerkelijk was dat Jambon het uitdrukkelijk over de Vlaamse natie had. Hij wees ook expliciet naar de Scandinavische landen, Nederland en Duitsland als grote voorbeelden. 'Dat zijn landen met een solide welvaartsstaat en een sterke economie.'

  Jambon riep het Vlaams Parlement op de plannen van de regering te ondersteunen. 'Dat zijn we de Vlamingen verschuldigd.'

  'Wat we zelf doen, moeten we beter doen', sloot de minister-president af. Dat kan alleen maar als we geloven en willen doen wat gebeiteld staat boven de deur van het prachtige Paleis van de Heren van Gruuthuse in Brugge: 'Plus est en vous'. Ik wil dat nog versterken: 'Plus est en nous'!'

 • Vergadering tijdelijk opgeschort

  Het Vlaams Parlement schorst de vergadering tijdelijk om de vraag van de oppositie te bekijken. Oppositiepartijen Groen, sp.a, Vlaams Belang en PVDA willen deze week al duidelijkheid over de begrotingstabellen. Ze vinden het niet opportuun vrijdag een debat te houden over de regeerverklaring zonder duidelijkheid over de cijfers.

  De schorsing levert weinig op. Jambon wint zijn eerste potje armworstelen met de oppositie. 

 • Begroting pas voor volgende week

  Hoe de Vlaamse regering haar plannen wil financieren, wordt pas volgende week duidelijk. Dat heeft minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdag gezegd na zijn regeerverklaring.

  'Ik zal u volgende week graag uitleggen hoe we dat budgettair pad precies uitzetten. Ik zal de voorzitter van het parlement vragen om daarover een commissie bijeen te roepen', klonk het. 

  Jambon zei wel dat de regering de komende vijf jaar 1,65 miljard euro wil investeren. Vanaf 2021 moet de begroting in evenwicht zijn.

  De oppositie reageerde misnoegd op het nieuws. 'Hoe kunnen wij een eerlijk debat voeren als we niet weten met welke cijfers u spreekt. Wij vragen ten laatste vandaag nog de begrotingstabellen te kunnen zien', zei sp.a-fractieleider Conner Rousseau.

 • Ik leg mijn eerste septemberverklaring als minister-president af in oktober, maar dat is geen uitzondering in de geschiedenis. De Oktoberrevolutie vond ook plaats in november.
  Jan Jambon
  Vlaams minister-president

 • Volg de regeerverklaring van minister-president Jambon

  Minister-president Jan Jambon (N-VA) geeft zijn regeerverklaring voor het Vlaams Parlement.

 • Jambon legt eed af bij de koning

  Minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft de eed afgelegd bij de koning.

  Hij keert nu terug naar het parlement voor zijn regeerverklaring.

  ©BELGA

 • Minister zijn is heel zwaar, voorzitter van het Vlaams Parlement ook, maar toch iets minder denk ik. Ik kan eindelijk weer energie steken in mijn kinderen, die ik vijf jaar lang verwaarloosd heb.
  Liesbeth Homans
  Nieuwe voorzitster Vlaams Parlement

 • Beke past voor federale onderhandelingen

  CD&V-voorzitter Wouter Beke zal niet langer de federale onderhandelingen voor zijn partij voeren. Dat zei hij woensdagmiddag aan het persagentschap Belga. Hij vindt dat niet verenigbaar met zijn job als Vlaams minister van Welzijn.

  'Ik denk dat als je keuzes maakt, je die dan ook op een consequente manier moet doortrekken. Dat betekent dat ik mij nu zal inzetten voor het welzijn van de Vlamingen', zei hij. 'We zullen samen met de mensen in de partij bekijken wie de federale onderhandelingen het best kan voeren.'

 • Vlaamse regering legt de eed af

  De Vlaamse regering heeft woensdag rond 14 uur de eed afgelegd. Ontdek hier de negen gezichten van de regering.

  Minister-president Jan Jambon (N-VA) gaat nu de eed afleggen bij de koning. Daarna geeft hij zijn regeerverklaring voor het Vlaams Parlement.

  ©BELGA

 • Schiltz wordt fractieleider Open VLD in Vlaams Parlement

  Willem-Frederik Schiltz wordt de nieuwe fractieleider van Open VLD in het Vlaams Parlement. Tot nu toe vervulde Bart Somers die functie, maar hij wordt nu minister.

  Schiltz is Vlaams Parlementslid sinds 2014, met een specialisatie in energie. Hij is ook deelstaatsenator.

 • Oppositie eist begrotingstabellen voor vrijdag

  De oppositiepartijen eisen dat ze zo snel mogelijk de begrotingstabellen krijgen. Na de regeerverklaring van woensdag volgt vrijdag een debat in het parlement. Daarna is er een vertrouwensstemming. 

  Het ziet ernaar uit dat het parlement zal moeten stemmen en debatteren zonder de begrotingscijfers. Volgens De Morgen zouden die tabellen er volgende week pas zijn. Dat is onverteerbaar voor het Vlaams Belang, Groen, de sp.a en de PVDA.

  'Ik heb veel goesting om te zeggen dat we niet in debat gaan zonder die cijfers', zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. 

  'Een regeerverklaring voorstellen zonder begrotingscijfers is als koken zonder peper en zout', zegt ook Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.

 • Telefoon bij notarissen staat roodgloeiend

  Notarissen werden de voorbije dagen overstelpt met vragen over de plannen van de nieuwe Vlaamse regering om de woonbonus vanaf 1 januari 2020 af te schaffen. De sector vraagt snel duidelijkheid over een eventuele overgangsperiode.

  De telefoon staat roodgloeiend, zegt de woordvoerder van notaris.be Bart van Opstal. 'Mensen willen profiteren van het huidige systeem, dat fiscaal interessant is. Ze vragen wat ze moeten doen.'

  Voor wie nog van de woonbonus wil genieten, is het nu of nooit.

  De woonbonus lijkt politiek wat op werken tot 67 jaar, schreef collega Dieter Dujardin. Het is een hervorming die veel ophef veroorzaakt en waar in de campagne met geen woord over werd gerept.

 • Met Bart en Lydia kiezen we voor een ijzersterk liberaal team in de Vlaamse regering. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij het ambitieus Vlaams regeerakkoord en de liberale krachtlijnen de komende jaren zullen uitvoeren.
  Gwendolyn Rutten
  Voorzitster Open VLD

 • Wat staat op de agenda?

  De nieuwe Vlaamse ministers leggen woensdagmiddag de eed af in het Vlaams Parlement. Minister-president Jan Jambon (N-VA) trekt daarna naar de koning om de eed af te leggen. Vervolgens gaat hij terug naar het Vlaams Parlement voor zijn regeerverklaring. 

  Vrijdag volgt een inhoudelijk debat in het Vlaams Parlement over de regeerverklaring. 

  Het is nog niet duidelijk wanneer het parlement meer toelichting krijgt over de begroting van de komende jaren. 

 • Alexander Vandersmissen volgt Somers op in Mechelen

  Alexander Vandersmissen volgt Bart Somers op als burgemeester van Mechelen, bevestigen liberale bronnen aan het persagentschap Belga.

  Vandersmissen was tot nu toe schepen voor Mobiliteit, Burgerzaken, Juridische Zaken, Senioren en Personen met een beperking in Mechelen. 

  In het Vlaams Parlement volgt Tom Ongena uit Sint-Katelijne-Waver Somers op. Hij is momenteel woordvoerder van de liberale fractie in het Vlaams parlement en gemeenteraadslid in Sint-Katelijne-Waver. Eerder was hij politiek directeur en woordvoerder van de partij.

  Lydia Peeters wordt in het parlement opgevolgd door Steven Coenegrachts, gemeenteraadslid in Riemst.

 • Open VLD stuurt Bart Somers en Lydia Peeters naar Vlaamse regering

  Open VLD hield woensdagmorgen een spoedberaad over de ministerposten. De druk op voorzitster Gwendolyn Rutten om te springen was groot, maar uiteindelijk stuurde de partij voormalig Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Lydia Peeters het veld in. Dat meldt Rutten op Twitter.

  Peeters wordt minister voor Mobiliteit en Openbare Werken. De burgemeester van Mechelen Bart Somers wordt viceminister-president en bevoegd voor Samenleven en Binnenlands Bestuur.

  Zelf zal Rutten samen met vicepremier Alexander De Croo de gesprekken over de federale regeringsvorming verderzetten.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud