België gaat met klimaatambitie compleet de mist in

©BELGA

België zit niet op schema voor de Europese klimaatambities 2020. Maar met het oog op 2030 loopt het helemaal fout.

Een Europees rapport legt de pijnlijke cijfers bloot. België zal met de huidige beleidsmaatregelen de CO2-uitstoot tegen 2030 slechts met 13,3 procent reduceren, een pak onder de beloofde inspanning van min 35 procent in Europees verband. De kloof tussen de belofte en de realiteit beloopt 21,7 procentpunten, berekende het Europees Milieu-Agentschap (EMA).

België doet het een pak slechter dan onze belangrijkste buren en handelspartners. Voor Nederland, dat zich engageerde voor 36 procent minder CO2, bedraagt de kloof slechts 3,6 procentpunten. Nederland legde de klimaatlat intussen fors hoger en streeft naar 49 procent uitstootvermindering in 2030.

Door de aanslepende regeringsvorming is beterschap niet in zicht. Nochtans is het zaak snel een Belgisch klimaatplan op te stellen. De Europese controle op het klimaatbeleid wordt immers een pak strenger. Eind dit jaar moet ons land een klimaat- en energieplan indienen, uitleggen dus hoe we de Europese doelen voor 2030 gaan halen. Die nationale plannen worden vanaf volgend jaar strikt opgevolgd, bijgestuurd en gesanctioneerd door de Europese Commissie, net zoals bij de nationale begrotingen.

Bij ongewijzigd beleid is de Belgische CO2-reductie in 2030 bijna twee derde kleiner dan beloofd.

Eind vorig jaar moesten de lidstaten al eens proefdraaien met die klimaatplannen. België stuurde geen coherent plan, maar een compilatie van de plannen van de verschillende beleidsniveaus. Het eerste proefrapport van de Commissie, in juni van dit jaar, was daarom behoorlijk streng.

Europa eist concrete maatregelen en een tijdsschema om het aandeel hernieuwbare energie op te trekken naar 25 procent. Tot nu kwamen de verschillende overheden in dit land slechts uit op 18,5 procent groene energie in 2030. België moet van Europa ook de deadline van 2020, 13 procent groene energie, halen. Vorig jaar stond de teller op een goede 9 procent.

Vooral de bouw- en de vervoersector moeten de uitstootreductie helpen realiseren. Energiezuinige renovaties moeten drastisch worden opgedreven. Maar net inzake energie-efficiëntie is de Belgische ambitie volgens de Commissie te laag.

Toch zet dit slechte Europese rapport geen spoed achter het overleg op intern Belgisch niveau. 'Ons beleidsplan en ons nieuw klimaat- en energieplan later dit jaar zullen aandacht hebben voor de Europese bekommernissen. Maar we lopen daar niet op vooruit', klinkt het bij Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Lees verder

Advertentie
Advertentie