Advertentie
Advertentie

Nieuw hitterecord in een op de tien Europese weerstations

Zweten in Londen in de zomer van 2022. ©Getty Images

In meer dan een op de tien Europese weerstations is vorig jaar een nieuw hitterecord gemeten. Temperaturen tot bijna 40 graden in West-Europa brengen 2022 in de geschiedenisboeken.

Met temperaturen tot 20 graden in de Alpen en meer groen dan wit in veel Europese skigebieden is 2023 bijzonder warm begonnen. Ook in ons land was het de voorbije dagen uitzonderlijk zacht, met dagrecords voor begin januari als resultaat.

Met die hoge temperaturen borduurt het nieuwe jaar voort op het vorige. In grote delen van West-Europa klom het kwik in 2022 naar een warmterecord, leert een data-analyse van De Tijd op basis van historische metingen sinds het begin van de jaren 70. In een op de tien Europese weerstations werd het voorbije jaar een nieuwe piek gemeten.

Advertentie

Verenigd Koninkrijk

De extreme hittegolven hielden vooral West-Europa wekenlang in een houdgreep. In het Verenigd Koninkrijk zijn de temperatuurrecords het meest uitgesproken. Van het zuiden van Engeland tot het noordoosten van Schotland: overal in het land sneuvelden tijdens de zomermaanden van 2022 eerdere historische metingen. Het merendeel van die Britse records dateerde van diep in de jaren 90.

Ook langs de Atlantische kust van Frankrijk en in het noorden van Spanje en Portugal klommen de temperaturen in de loop van juli naar ongeziene hoogtes. Metingen ver boven 40 graden blijken op veel plaatsen in Zuid-Europa geen uitzondering meer.

Analyse De Tijd - Bron: Open-Meteo

Bosbranden en oversterfte

De verzengende hitte bracht in 2022 heel wat leed en schade met zich mee. Grote delen van Frankrijk, Spanje en Portugal werden wekenlang geteisterd door verwoestende bosbranden. Aangevuurd door de hoge temperaturen en een aanhoudende droogte ging vorig jaar bijna 800.000 hectare aan bos en natuur in vlammen op.

Daarnaast leidden de hittegolven tot een aanzienlijke oversterfte, vooral bij 65-plussers. Volgens cijfers van het Britse Health Security Agency en het Office for National Statistics stierven tussen juni en augustus vorig jaar ruim 3.200 meer mensen dan gemiddeld. Met een oversterfte boven 10 procent was vooral de hittegolf van halfweg juli bijzonder dodelijk.

Ook in Zuid-Europa waren de extreme temperaturen verantwoordelijk voor een hoge oversterfte. In ons land schat het federale gezondheidsinstituut Sciensano de zomerse oversterfte op bijna 2.300 bijkomende overlijdens, voornamelijk bij vrouwen ouder dan 85 jaar.

2019 nog meer records

Wat het aantal nieuwe Europese temperatuurrecords betreft, komt de zomer van 2022 in de buurt van die van 2019. Drie hittegolven - eind juni, eind juli en in augustus - leidden toen tot 329 nieuwe records, voornamelijk in België en Nederland, maar ook in Frankrijk, Zwitserland en Noorwegen.

In meer dan een op de zeven weerstations in Europa werd in 2019 een warmterecord vastgesteld. 40 van die hitterecords werden het voorbije jaar scherper gesteld.

Internationaal klimatologisch onderzoek leert dat het aantal hittegolven in Europa sneller is toegenomen dan elders op het noordelijke halfrond. De verwachting is dat die trend zich de komende jaren en decennia doorzet als gevolg van veranderingen in de atmosfeer die weersystemen blokkeren. Volgens de onderzoekers groeit West-Europa daardoor uit tot 'een hotspot voor hittegolven'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie