portret

Bayer kaapt Vlaamse powerlady weg bij J&J

Marianne De Backer, een van de meest gereputeerde dealmakers in farmaland, trekt na 28 jaar bij Johnson & Johnson naar de Duitse rivaal Bayer, die de Vlaamse met veel tromgeroffel ontvangt.

Bayer  vindt de transfer zo belangrijk dat de Duitse farma- en landbouwgroep er een persbericht over uitstuurde. De Backer wordt ‘Head of BusinessDevelopment & Licensing’ bij de farmapoot.

Ze zal vanuit Californië speuren naar overnames en partnerships. Volgens analisten is Bayers pijplijn van mogelijke nieuwe medicijnen aan de magere kant. Dus moeten de toekomstige kaskrakers wellicht buitenshuis gevonden worden.

Op de middelbare school won De Backer prijzen voor chemie en natuurkunde. Ze moest haar ouders ervan overtuigen dat ze wilde studeren. Die weerstand heeft haar alleen maar sterker en ambitieuzer gemaakt. Na twaalf jaar studeren, waarvan acht gecombineerd met een volledige baan, grossiert ze in diploma’s. De Backer studeerdebiochemie en moleculaire biologie aan de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. In Gent doctoreerde ze in de biotechnologie.

Dat ze in Rotterdam een MBA haalde terwijl ze voltijds werkte en zwanger was, leerde haar dat ze stressbestendig is. ‘Daarna was alles eenvoudig. Het komt neer op prioriteiten stellen en de ruis de ruis laten. Om te ontspannen wandel ik elke dag een uur in de natuur. Dan komen de beste ideeën naar boven’, zei de Vlaamse powerwoman vorig jaar in een interview.

De Backer begon haar loopbaan in 1991 bij Janssen Pharmaceutica, het Kempense dochterbedrijf van J&J . Daarna groeide ze door naar internationale functies bij de Amerikaanse moedergroep, in Beerse, San Diego en Wenen.

Silicon Valley

In 2015 trok de bio-ingenieur naar San Francisco, waar ze focuste op innovatie. Twee jaar later legde De Backer zich toe op het durfkapitaal van de farmareus. Ze werdvicepresident venture investments voor J&J in Silicon Valley. ’s Werelds grootste farmaspeler, met meer dan 70 miljard dollar omzet, heeft al 45 jaar ervaring met durfkapitaal. Jaarlijks investeert hij 200 tot 300 miljoen in zo’n zestig bedrijven. Het gaat zowel om zaaigeld in de allerjongste starters als om tweede of derde investeringsrondes in volwassener bedrijven.

In haar laatste rol bij J&J realiseerde De Backer 200 partnerships met bedrijven en stichtingen zoals die van het Amerikaanse miljardairskoppel Bill en Melinda Gates (Microsoft). Een handvol allianties heeft uiteindelijk geleid tot vijf nieuwe medicijnen. De Vlaamse investeerde onder meer in het Amerikaanse Grail. Dat bedrijf kan uit bloed afleiden of er kankercellen in zitten die misschien pas over tien jaar een gevaar worden. De volgende stap wordt voorkomen dat dat gebeurt.

De Backers naam dook de voorbije jaren op in allerlei invloed-rijke lijstjes. Vorig jaar nog in deWomen of Influence-lijst van deSilicon Valley Business Journal. Eerder werd ze al verkozen tot een van de honderd meest inspirerende mensen in de farmaceutische sector en werd ze geselecteerd voor het Boardroom Ready-programma van de professionele organisatie Women in Bio. De Backer zet zich in voor meer kansen voor talentvolle vrouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie