portret

Flamboyante hiphopgod Kanye West verontrust met vreemde tweets

De rapper Kanye ‘Ye’ West verraste maandagnacht met een reeks opmerkelijke tweets. De 43-jarige presidentskandidaat lijkt te kampen met zware mentale problemen.

In de tweets beweerde hij dat zijn echtgenote, de realityster Kim Kardashian (39), en haar moeder Kris Jenner hem willen laten opsluiten in de psychiatrie. Hij zegt dat ‘Get Out’ op zijn leven is gebaseerd. In die horrorfilm uit 2017 wordt een zwarte man door zijn witte schoonfamilie opgesloten om gruwelijke experimenten op hem te doen. De tweets werden even later weer verwijderd. Een foto van zijn kinderen met het bijschrift dat ze - in tegenstelling tot zijn eega - nooit in de Playboy zullen verschijnen, bleef wel online staan.

West is niet uit het nieuws te slaan. Een dikke twee weken geleden kondigde hij nog aan dat hij kandidaat is bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit najaar. Heel serieus wordt die kandidatuur niet genomen, want in de cruciaalste staten is de deadline om nog op het stembriefje te kunnen verstreken. Velen zien de kandidatuur als een promotiestunt voor het nieuwe album ‘Donda’.

Abortus

Ik had bijna mijn dochter vermoord.
Kanye West
Hip-hop rapper

Toch kreeg West meteen bijval van de Tesla-topman Elon Musk, een vriend. Die krabbelde een paar dagen later terug, nadat hij geconfronteerd werd met het extreme gedachtegoed van de zanger tijdens zijn eerste campagnedagen.

Gekleed in een kogelvrij vest en met ‘2020’ in zijn haar geschoren fulmineerde hij over goddeloosheid. West, die zijn profane taal inruilde voor een diepe geloof, kon zijn tranen bij momenten niet bedwingen. Hij vertelde dat hij een abortus had geëist toen Kim zwanger was van hun eerste kind. ‘Ik had bijna mijn dochter vermoord.’ Als president wil hij vrouwen aanzetten tot het voldragen van hun zwangerschap door hen te belonen met 1 miljoen dollar.

Het is niet de eerste keer dat West - eerder nog een supporter van Donald Trump - speelt met het idee een gooi te doen naar het Witte Huis. De eerste keer, in 2015, grapte president Barack Obama: ‘Denk je echt dat dit land een zwarte man uit Chicago met een gekke naam gaat verkiezen als president van de Verenigde Staten?’

Bipolaire stoornis

West staat gekend om zijn grote ego en zijn excentrieke uitspattingen. Als geen ander weet hij de sfeer ongemakkelijk te maken tijdens live uitzendingen. In 2009 sprong hij op het podium van de MTV Awards, waar de zangeres Taylor Swift de prijs voor beste videoclip in de wacht sleepte. Hij onderbrak haar bedankingsspeech: ‘Yo Taylor, ik laat je zo meteen uitspreken, maar Beyoncé had een van de beste video’s aller tijden.’

In 2016 verblijft hij kort in een psychiatrisch ziekenhuis voor zijn bipolaire stoornis.

Filmpjes van die tussenkomst gaan een decennium later nog altijd viraal. Of West daarom maalt, is maar de vraag. Het powerkoppel West-Kardashian heeft er een handje van weg om net genoeg controverse op te zoeken om in de publiciteit te blijven. Sociale media zijn daarbij hun uitgelezen werkterrein. Op Twitter heeft West 30 miljoen volgers. Dat leven in de schijnwerpers resulteerde in zakelijk deals met onder meer Adidas, waar West zijn onder de naam Yeezy een eigen sneakerlijn heeft. Onlangs nog kondigde hij een samenwerking aan met de wat belegen Amerikaanse modeketen Gap, die prompt opveerde op Wall Street.

Maar met de jaren lijkt Wests mentale toestand te verslechteren. Wat eerder doorging voor publiciteitsstunts begint steeds meer op psychoses te lijken. In 2016 verbleef hij kort in een psychiatrisch ziekenhuis. Twee jaar later hintte hij zelf op zijn stoornis. De cover van zijn album ‘Ye’ toont een berg met de woorden: ‘Ik haat bipolair zijn, het is geweldig.’

De ontsporing doet denken aan ’s werelds bekendste celebritybreakdown. In 2007 schoor Britney Spears haar haar publiekelijk af en viel ze paparazzi aan. Daarop volgde een opname in de psychiatrie. Tot vandaag beheert haar vader haar vermogen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie