M/V van de dag

Geplaagde McKinsey-topman gaat voor herverkiezing

Kevin Sneader. ©Getty Images for The Business of Fashion

Kevin Sneader is in de running om zichzelf op te volgen als primus inter pares van de consultant McKinsey. Die liep onder Sneader meermaals reputatieschade op.

‘Laat een taxi je altijd minstens twee straten ver van het kantoor van een cliënt afzetten. Waarom? Om er alles aan te doen om de vertrouwelijkheid te beschermen.’

Op zijn website pakt McKinsey, een van ’s werelds meest gereputeerde consultants, graag uit met de anekdote over het advies dat collega’s in 1989 gaven aan de toen piepjonge Kevin Sneader. Het moet vooral ook uitademen dat McKinsey ‘historisch het liefst de schijnwerpers mijdt’.

In de praktijk ondervond de inmiddels 54-jarige Sneader, sinds 2018 aan het hoofd van McKinsey als 'global managing partner', tot zijn scha en schande dat een reeks crisissen het imago van de consultant meermaals besmeurde.

De jongste blamage is de schikking die McKinsey begin deze maand overeenkwam in een opioïdenschandaal in de Verenigde Staten.

De jongste blamage is de schikking die McKinsey begin deze maand overeenkwam in een opioïdenschandaal in de Verenigde Staten. Het consultancyhuis had het omstreden farmabedrijf Purdue Pharma geadviseerd. Dat bracht OxyContin op de markt, een sterk werkende, verslavende pijnstiller - opioïde - die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van zeker 450.000 Amerikanen tussen 1999 en 2018. McKinsey erkent geen schuld, maar heeft wel ingestemd met een schikking van 573 miljoen dollar met openbare aanklagers in 47 Amerikaanse staten.

Eerder schikte McKinsey voor 15 miljoen dollar met het Amerikaans ministerie van Justitie, na beschuldigingen dat de consultant geen belangenconflicten zou hebben vrijgegeven in faillissementszaken. En er was de terugbetaling van tientallen miljoenen dollars nadat McKinsey verwikkeld was geraakt in een corruptieschandaal rond de overheid in Zuid-Afrika.

Imagoschade

De vraag is in welke mate die imagoschade afstraalt op Sneader en zijn kansen op een tweede termijn als topman hypothekeert. Alle senior partners van McKinsey brengen elke drie jaar hun stem uit om de nieuwe primus inter pares aan te duiden.

Deze keer heeft die stemming de allure van een referendum over Sneader. Als hij niet herverkozen raakt, is dat ongebruikelijk, stellen insiders in de Britse zakenkrant Financial Times. Zijn vijf voorgangers zaten minstens twee termijnen uit en werden doorgaans zonder veel ophef herbenoemd.

Sneader, die in Canada is geboren en in het Schotse Glasgow opgroeide, werkt ruim 30 jaar bij McKinsey, zowel in Azië, Europa als de VS. Als verdediging kan hij inroepen dat de grootste crisissen de voorbije jaren voortvloeiden uit engagementen van voor zijn aanstelling als topman.

De voorbije termijn toonde Sneader bovendien daadkracht, onder meer door de procedures aan te scherpen om nieuwe cliënten aan te nemen. Ook zette hij de afgelopen weken enkele leden van een McKinsey-onderzoeksteam rond investeringsbanken aan de deur na aantijgingen dat ze ongeoorloofd informatie van vorige werkgevers hebben meegenomen.

Over Sneaders kansen op een tweede termijn aan het hoofd van McKinsey zou deze week meer duidelijkheid komen, weet Financial Times. De stemming onder 650 senior partners van McKinsey is begonnen. Er zijn tien kandidaten, maar dat aantal zou nog deze week tot twee herleid worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud