M/V van de dag

Link met Epstein bevlekt smetteloze kunstpaus en durfmogul

MoMA behoudt voorlopig het vertrouwen in voorzitter Leon Black. ©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse investeerder en kunstverzamelaar Leon Black komt in nauwe schoentjes na geldtransfers naar de sekscrimineel Jeffrey Epstein. Verschillende pensioenfondsen trekken zich terug uit Blacks reusachtige investeringsfonds Apollo.

Zelfs dood blijft Jeffrey Epstein zich roeren. De sekscrimineel, die vorig jaar zelfmoord pleegde in zijn gevangeniscel, bleek banden te hebben met Leon Black, het hoofd van het investeringsfonds Apollo Global Management . De 69-jarige Black is een ronkende naam in de investeerderswereld en runt een fonds van ruim 400 miljard dollar dat specialiseert in alternatieve activa.

Black deed de contacten eerder af als onbeduidend, maar nieuwe informatie brengt een geldtransfer van Black naar Epstein in 2008 aan het licht, nadat Epstein al veroordeeld was voor zedenfeiten met minderjarigen. Black bevestigt dat hij toen 50 miljoen dollar stortte aan Epstein in het kader van zogenaamde family office-diensten die hij in eigen naam aan Epstein leverde.

De gevolgen van die bekentenis, waarover Black vorige week een publieke mea culpa sloeg, lieten niet lang op zich wachten. Een van de grootste openbare pensioenfondsen in de VS, het pensioenfonds van het onderwijzend personeel in de staat Pennsylvania, bevriest de nieuwe inlagen bij Apollo en zegt dat het geen verdere investeringen zal doen. Dat is voor het fonds van Black een serieuze drooglegging. Het pensioenfonds stopte recent nog 225 miljoen dollar in een nieuw buy-outvehikel van Apollo om het zittende management van beloftevolle start-ups uit te kopen. Die buy-outstrategie is de hoeksteen van Blacks investeringsaanpak en leverde Apollo ongeveer 414 miljard dollar onder beheer op.

Ook andere fondsen namen contact op met Apollo, schrijft Financial Times, en overwegen de samenwerking stop te zetten. Onder hen ook Calpers, met 389 miljard dollar aan pensioengelden van Californische werknemers onder beheer het grootste pensioenfonds in de VS. Ook een Fins pensioenfonds en twee Britse fondsen hebben meer uitleg gevraagd. Apollo is geschrokken van de commotie. Black huurde een extern advocatenkantoor in dat 'volledige transparantie' in de zaak moet scheppen.

Black telde 120 miljoen dollar neer voor 'De schreeuw' van Edvard Munch. ©REUTERS

De 69-jarige Wall Street-mogul maakte carrière bij Peat Marwick (het huidige KPMG) en bij Drexel, waar hij de rechterhand werd van junk bond-koning Michael Milken. Een populaire anekdote is dat Black als jonge snaak bij Lehman Brothers solliciteerde en daar te horen kreeg dat hij 'noch het talent noch de persoonlijkheid had om het te maken op Wall Street'.

Black had tot dusver een smetteloos blazoen. Meer nog, de man stond ook buiten de financiële sector op een voetstuk. Zijn echtgenote Debra Ressler is een succesvolle producer op Broadway, waardoor het echtpaar een vaste waarde is in de New Yorkse beau monde. Black en Ressler zijn ook belangrijke donateurs aan tal van liefdadigheidsorganisaties, in het bijzonder aan het onderzoek naar huidkanker, waar Ressler van genas.

Bovendien is Black, zowel met Apollo als in eigen naam, een fervent kunstbelegger. Een van Blacks meest spraakmakende kunstbeleggingen is de aankoop van 'De schreeuw' van Edvard Munch. Black telde in 2012 119,9 miljoen dollar neer voor het iconische kunstwerk, dat de zevende plaats bekleedt in de top 10 van duurst geveilde kunstwerken ooit.

Zijn inspanningen voor de kunsten leverden Black in 2018 een benoeming op tot voorzitter van het MoMA, het museum voor moderne kunst in New York. MoMA heeft zich nog niet uitgesproken in de zaak rond Epstein.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud