Patrick Mahomes, de activist van 500 miljoen

Patrick Mahomes leidde zijn Kansas City Chiefs in februari naar eindwinst in de American Football-competitie. ©EPA

De jonge quarterback Patrick Mahomes, die op de barricaden van Black Lives Matter staat, heeft het duurste contract uit de Amerikaanse sportgeschiedenis getekend.

In een tijdperk waarin sporters mondiale merken zijn, en steeds vaker ook culturele influencers, geldt Patrick Mahomes als the next big thing. De American Football-vedette verlengde dinsdag zijn contract bij de Kansas City Chiefs met liefst tien jaar, waarin hij tot 507 miljoen dollar (450 miljoen euro) zal verdienen. Zelfs in de met goud belegde Amerikaanse sportgeschiedenis is dat een absoluut recordbedrag.

Het illustreert hoe American Football de populairste sport is in de Verenigde Staten, en de National Football League de lucratiefste sportcompetitie ter wereld. Met 13 miljard dollar per jaar genereert de NFL zowat twee keer zoveel inkomsten als de Engelse Premier League.

Het zegt ook iets over een enorme sportieve potentieel van Mahomes. Amper 24 is hij, maar in zijn eerste drie profseizoenen reeg hij de records aaneen, werd hij verkozen tot beste speler van de NFL en leidde hij Kansas City in februari naar eindwinst in de Super Bowl. Wat, samen met zijn fotogenieke imago, ook zijn grote commerciële appeal verklaart. Eerder sloot Mahomes al miljoenendeals met het sportmerk Adidas, de verzekeraar State Farm en de consumentenreus Procter&Gamble.

Black Lives Matter

Die commerciële belangen weerhielden veel sporters er lange tijd van al te omstreden politieke standpunten in te nemen. Zo mengde de basketballegende Michael Jordan zich tot voor kort amper in het raciale debat, 'want Republikeinen kopen ook mijn schoenen'. Anno 2020 steunen veel bedrijven echter de Black Lives Matter-beweging, en staat ook Mahomes - de zoon van een zwarte vader en een blanke moeder - met al zijn sportieve macht op de barricaden.

In de nasleep van de moord op George Floyd eisten Mahomes en tal van andere Afro-Amerikaanse spelers vorige maand dat de NFL 'racisme en de systematische onderdrukking van zwarte mensen veroordeelt'. Een dag later deed NFL-baas Roger Goodell dat ook, en gaf hij toe dat 'we verkeerd waren niet eerder te luisteren'. Dat was niets minder dan een monumentale U-bocht, en illustratief voor de culturele omslag in de VS.

Conservatief bastion

De NFL geldt als een van de meest conservatieve en patriottische Amerikaanse sportbastions. Hoewel 70 procent van de spelers zwart zijn, waren er lange tijd bijna enkel blanke quarterbacks, de allesbepalende strategische spelverdelerspositie die Mahomes uitoefent. Toen Colin Kaepernick in 2016 uit sympathie met Black Lives Matter weigerde nog mee te zingen met het volkslied, en liever in stilte op een knie ging zitten, werd de toenmalige zwarte quarterback van de San Francisco 49ers regelrecht geroyeerd. Al vier jaar wil geen enkel team hem nog een contract geven.

Sinds kort sluit Goodell Kaepernicks comeback echter niet meer uit. Maandag maakte Disney, dat via dochter ESPN miljarden betaalt voor de NFL-uitzendrechten, bekend programma's te gaan maken met Kaepernick. Als het nieuwe NFL-seizoen in september van start gaat, zal voor het volkslied eerst de zwarte hymne 'Lift Every Voice and Sing' gezongen worden. Wie wil protesteren, mag dat. Het NFL-team Washington Redskins overweegt zelfs eindelijk zijn naam te veranderen, die al decennia als zeer minachtend voor Native Americans beschouwd wordt.

President Donald Trump, die de maatschappelijk polarisatie steeds meer op de spits drijft, kan de koerswijzing van de NFL echter niet smaken. Hij suggereerde dat Goodell zijn spelers oproept 'respectloos' om te gaan 'met ons land en onze vlag'. En hij verweet de Redskins 'politiek correct' te willen zijn. Patrick Mahomes telde dinsdag vooral zijn zegeningen en bedankte de fans van Kansas City 'om te helpen tegenstand te overwinnen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie