portret

Rishi Sunak: van harde hedgie tot Britse coronamecenas

Ondanks de coronacrisis ontpopte de Britse minister van Financiën Rishi Sunak zich het voorbije jaar tot het populairste regeringslid van het Verenigd Koninkrijk. Zijn carrière boomt en zijn voorgangers toonden al dat de weg van Downing Street 11 naar 10 soms maar een crisis verwijderd is.

‘Rishi wie?’, weerklonk vooral toen de Conservatieve premier Boris Johnson hem 13 maanden geleden bombardeerde tot Brits minister van Financiën en ’s lands politieke nummer twee. 125.000 doden, 700.000 extra werklozen en een krater van 410 miljard euro in de begroting ten spijt later is Rishi Sunak zo’n beetje het enige regeringslid ter wereld dat populairder werd tijdens de coronacrisis. Amper 40, tot 2019 de vierde vicestaatssecretairs van godbetert Lokale Besturen: zijn blitzcarrière is imposant. Al stelde hij woensdag ook de ongemakkelijke vraag: hoe gaan we ooit deze bonanza van staatssteun terugbetalen?

Sunak beloofde nog tot zeker eind september 80 procent van de lonen van tijdelijk werkloze Britten te financieren. Ook gulle garanties voor hard getroffen bedrijven, zelfstandigen en armen blijven van kracht. Focusten de Conservatieven sinds de kredietcrisis op snoeiharde ‘austerity’, dan lijkt Sunak een spilzieke hardlinkse Chancellor of the Exchequer.

Barokke bravado

Het leverde hem de lof op van werkgeversfederaties en vakbonden. Van tory’s en zelfs de marxistische ex-Labour-leider Jeremy Corbyn. Terwijl Johnsons barokke bravado vaak haaks stond op zijn bochtige coronabeleid, en minister van Gezondheid Matt Hancock ook allerminst uitblonk in coherentie, geldt Sunak al een jaar als een baken van geruststellende kalmte, empathie en degelijkheid. Maar blijft dat zo?

Terwijl Johnsons barokke bravado vaak haaks stond op zijn bochtige coronabeleid, en minister van Gezondheid Matt Hancock ook allerminst uitblonk in coherentie, geldt Sunak al een jaar als een baken van geruststellende kalmte, empathie en degelijkheid.

Onder Sunaks hoede kende ’s werelds zesde economie wel degelijk haar grootste krimp in drie eeuwen. En vooral: het deficit was in vredestijd nooit hoger, de staatschuld is ongezien sinds 1961. Woensdag kondigde Sunak aan dat de bedrijfstaks over twee jaar stijgt van 19 naar 25 procent. Meer besparingen en belastingverhogingen volgen zo goed als zeker. Au fond blijft de zelfverklaarde spreadsheetfetisjist een levenslange thatcheriaanse liberaal, voor wie gezonde overheidsfinanciën heilig zijn.

Sunak werd geboren in de Zuid-Engelse havenstad Southampton - de lokale cultvoetballer Matt Le Tissier blijft zijn idool - als zoon van Indiase migranten. Vader was arts, moeder apotheker. In 2015 parachuteerde de partijtop hem in het noorden van het land, waar hij parlementslid werd voor het rijke, landelijke kiesdistrict Richmond. De herenboeren wantrouwden er eerst de praktiserende hindoe en geheelonthouder, die het lokale rundsvlees en Green Dog Bitter niet lust. Intussen wordt hij ook daar geroemd als de ‘maharadja van Yorkshire’.

Voorzitter van de beleggersclub

Zo stijgt Sunaks politieke kapitaal, zoals zijn succesvolle zakenverleden hem een van de rijkste leden van het Lagerhuis maakte. Zijn schoonvader is N. R. Narayana Murthy, de oprichter van de Indiase IT-gigant Infosys van wie het fortuin op 3 miljard euro geschat wordt. Als student in Oxford was Sunak voorzitter van de beleggersclub. Zijn carrière begon hij bij Goldman Sachs. Later werd hij vennoot van The Children’s Investment Fund (TCI), dat behalve zijn naam weinig van doen heeft met lieflijke kindjes.

Zijn schoonvader is N. R. Narayana Murthy, de oprichter van de Indiase IT-gigant Infosys van wie het fortuin op 3 miljard euro geschat wordt.

Vanuit het belastingparadijs van de Kaaimaneilanden is TCI een notoir activistisch hefboomfonds, dat in 2007 de verkoop van ABN Amro aan Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland (RBS) pushte. De kredietcrisis bracht daarop Fortis ten val, en ook RBS moest genationaliseerd worden. Het kostte de Britse schatkist 53 miljard euro.

Vervolgens ging Sunak aan de slag bij Theleme Partners, waarvan de oprichter veroordeeld werd voor belastingontduiking. In beide gevallen was Sunak niet direct betrokken, maar zijn verleden als harde hedgie werpt op zijn minst een schaduw over zijn roep om meer fiscale en budgettaire discipline.

En toch. Ex-premier David Cameron noemde hem ooit ‘de toekomst van de Conservatieve Partij’. Zijn steun voor de brexit en Johnsons leiderschap, ten koste van Theresa May, deden Sunak uitgroeien tot ‘Boris’ favoriete minister’. Blijft dat zo, nu hij steeds meer genoemd wordt als kandidaat-premier? Harold Macmillan, John Major, Gordon Brown: allen toonden dat de weg van Downing Street 11 naar 10 soms maar een crisis verwijderd is. Het kan ook toeval zijn dat Johnson woensdag heel Sunaks begrotingsspeech lang zenuwachtig met het rechterbeen op en neer zat te wippen.

Populairste minister - Als Brits minister van Financiën gaf Rishi Sunak al ruim 400 miljard pond coronasteun uit om werkloze Britten en getroffen bedrijven te redden. Zo werd hij veruit ’s lands populairste regeringslid, al ijvert Sunak nu stilaan voor meer begrotingsdiscipline.

Blitzcarrière - De 40-jarige Sunak werd pas in 2015 parlementslid en was anderhalf jaar geleden nog vierde vicestaatssecretaris voor Lokale Besturen. Toen Boris Johnson aan de macht kwam, promoveerde hij Sunak tot zijn rechterhand. Sommigen zien hem zelfs al als toekomstig premier.

Val van Fortis - Sunak was jaren hefboomfondsmanager, onder meer bij The Children’s Investment Fund. Dat drukte destijds agressief de verkoop van ABN Amro door en leidde zo de implosie van Fortis en Royal Bank of Scotland in.

Indiase roots - Sunak is de oudste zoon van Indiase migranten. Zijn schoonvader is de oprichter van de Indiase IT-gigant Infosys, van wie het fortuin op 3 miljard euro geschat wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie